Condamnări cu executare în dosarul „BCR Novaci”. Contoloru - 6 ani!

Tribunalul Argeş a decis condamnarea la închisoare cu executare a celor trimişi în judecată în dosarul BCR Novaci. Fostul director al BCR Gorj Dumitru Contoloru a fost condamnat la şase ani cu executare, fostul director al filialei Novaci, Sorin Popescu, la opt ani, iar ceilalţi inculpaţi au primit câte cinci ani, tot cu executare. Sentinţa nu este definitivă, deşi a trecut un deceniu de la comiterea faptelor. În afară anii de detenţie, importante sunt şi despăgubirile de sute de miliarde de lei vechi pe care trebuie să le plătească inculpaţii.

Cu un deceniu în urmă procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie începeau cercetările în cazul ţepelor date la BCR Novaci de foşti angajaţi şi şefi ai unităţii, împreună cu diverşi oameni de afaceri, patru dosare mari fiind până acum trimise la judecată, în două dintre ele fiind pronunţate sentinţe definitive. În ambele inculpatul cu cea mai mare greutate a fost Dumitru Contoloru, fost şef al BCR Gorj, în toate fiind însă inculpat fostul şef al BCR Novaci, Sorin Popescu, acesta având şi cele mai multe condamnări primite. Într-unul dintre dosare apare ca inculpat şi omul de afaceri Petre Paul Ţârdea, fost şef al PNL Gorj în 2004, pentru o scurtă perioadă de timp, acesta având la activ o condamnare, nedefinitivă, e drept, de vreo 8 ani de închisoare, fiind considerat ca unul dintre cei care a beneficiat de banii de la BCR Novaci.

Sorin Popescu – 8 ani 

În dosarul de acum judecata a început la Tribunalul Gorj în anul 2010, dar, după câteva termene, inculpaţii au cerut strămutarea şi procesul s-a judecat la Tribunalul Argeş. Magistraţii din Piteşti nu au fost deloc indulgenţi cu cei trimişi în judecată, stabilind acum ca fostul şef al BCR Novaci, Sorin Popescu, să stea 6 ani după gratii şi pentru 4 ani să-i fie interzise o serie de drepturi civile. Acesta a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, spălare de bani, şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Fostul director este însă recidivist, fiind condamnat deja în alte două dosare la închisoare cu suspendare pentru 4 şi, respectiv, 3 ani. Pedepsele respective au fost cumulate acum şi Popescu ar urma să execute 8 ani de închisoare, iar pentru 4 ani ar urma să-i fie interzise o serie de drepturi civile.

Contoloru – 6 ani, restul inculpaţilor – 5 ani

Din înălţimea scaunului pe care îl ocupa odinioară, îl urmează în boxa acuzaţilor fostul şef al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, care are parte de o condamnare de 5 ani de închisoare. El a fost condamnat pe diferite perioade pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor , spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, toate fiind contopite în cea mai mare, cea de cinci ani, care a fost majorată cu un an, astfel că fostul bancher ar avea de executat 6 ani de detenţie, pentru alţi trei ani urmând să aibă interzise o serie de drepturi civile.

Judecătorii au decis în acest dosar ca procesul pentru acuzaţia de fals formulată de DNA pentru patru dintre inculpaţi să înceteze întrucât faptele s-au prescris. Cei patru sunt Sorin Popescu, Marilena Giurcă, Ion Chiriac şi Ion Marin. Chiar dacă au scăpat de acuzaţia de fals, fiecare dintre aceştia a fost condamnat pentru alte acuzaţii. Marilena Giurcă a fost contabila şefă de la Novaci, fiind trimisă în judecată în toate dosarele DNA, în alte două primind condamnări  definitive, cu suspendare, la fel ca în cazul lui Sorin Popescu. Ea are „coadă” de 4 şi respectiv 3 ani de închisoare cu suspendare, iar acum a fost condamnată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, pedeapsa cea mai mare fiind de cinci ani cu executare. Toate au fost contopite în cea de 5 ani, astfel că femeia ar urma să execute pedeapsa respectivă, iar trei ani după ar avea o serie de drepturi civile interzise.

Tot câte cinci ar urma să stea în spatele gratiilor şi fostul ofiţer de credite de la BCR Novaci, Ion Chiriac, dar şi omul de afaceri Ion Marin, patron cu un deceniu în urma la Rarora, parte a grupului de firme „Marin Luminiţa”, aşa cum le catalogau procurorii DNA. Şi Chiriac şi Marin ar urma să aibă tot câte trei ani interzise drepturile civile după executarea pedepsei.

Despăgubiri uriaşe pentru BCR

Decizia judecătorilor nu ar fi completă dacă nu ar face referire şi la prejudiciul pe care BCR l-a înregistrat la Novaci în acest caz, suma nefiind deloc una de neglijat, dacă ţinem cont de verdictul magistraţilor piteşteni. Instanţa a decis ca inculpaţii să plătească şi despăgubiri către banca pe care au condus-o, în lei noi ea putând să pară una mică, dar în lei vechi are multe zerouri în coadă. „Obligă pe inculpaţi, în solidar, să plătească 270.189,07 lei despăgubiri către partea civilă BCR SA Bucureşti şi 30.270.534,95 lei către partea civilă SC Suport Colect SRL Bucureşti”, se arată în verdictul Tribunalului Argeş, firma Suport Colect SRL fiind reprezentant al BCR în procesele de recuperare a creanţelor pe care banca le are la diferiţi clienţi.

Inculpaţii mai au de plătit şi câte 4000 de lei cheltuieli judiciare către stat, în faza de urmărire penală, şi de până la 1400 de lei în faza de judecată. De asemenea, magistraţii au decis menţinerea sechestrului asiguratoriu instituit în 2010 de procurorul de caz pe bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor Dumitru Contoloru şi Ion Chiriac. În plus, instanţa a dispus anularea înscrisurilor falsificate de către inculpaţi, sentinţa din acest caz nefiind definitivă.

Acuzaţiile DNA

Conform DNA, în perioada ianuarie 2002 - aprilie 2003, în calitate de director al B.C.R. – Sucursala Judeţeană Gorj, ” cu ştiinţă, inculpatul Contoloru Dumitru a coordonat şi supravegheat activitatea B.C.R. – Sucursala Novaci de creditare nelegală a societăţilor comerciale constituite în grupul „Marin Luminiţa” sau aflate în legătură cu grupul”.

„Inculpatul a aprobat în comitetul director acordarea unor credite încheiate cu S.C. LUŞU S.R.L. ori a acceptat acordarea celorlalte credite fără să înainteze documentaţiile spre aprobare comitetului director al Sucursalei Judeţene Gorj, a repartizat Sucursalei Novaci plafoane suplimentare de credite pentru firmele din grupul „Marin Luminiţa”, deşi solicitările către Centrala B.C.R. priveau alţi clienţi ai Sucursalei Novaci sau ai celorlalte unităţi bancare. Pentru a ascunde actele nelegale, inculpatul nu a desemnat o persoană din conducerea Sucursalei Gorj care să coordoneze şi să răspundă de întreaga activitate a Sucursalei Novaci, a împiedicat efectuarea de verificări la această subunitate de către funcţionari din cadrul Sucursalei Judeţene Gorj cu atribuţii de îndrumare, coordonare şi control, a eliminat din situaţiile transmise către Centrala B.C.R mai multe firme din grup care au beneficiat de credite de la Sucursala Novaci, nu a luat măsuri pentru introducerea în circuit bancar spre decontare a biletelor la ordin emise de S.C.RALBOB S.R.L. şi scontate la Sucursala Judeţeană Gorj”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Biletele la ordin nu au intrat în circuitul bancar

În acelaşi comunicat, din martie 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie a menţionat că „În perioada sus menţionată, inculpatul Popescu Sorin, în calitate de director şi preşedinte al comitetului director al B.C.R. Sucursala Novaci cu ştiinţă şi cu sprijinul inculpaţilor Giurcă Marilena, contabil şef şi Chiriac Ion, ofiţer de credite, ambii membri în comitetul director, a aprobat şi acordat în condiţii nelegale credite societăţilor comerciale constituite în grupul „Marin Luminiţa” sau aflate în legătură cu acest grup. În plus, inculpatul Popescu Sorin a dispus să nu fie încasate comisioane de gestiune şi taxa de scont, iar în cazul unor credite de scont acordate de B.C.R. Sucursala Novaci şi B.C.R. Sucursala Judeţeană Gorj, nu a introdus în circuit bancar spre decontare bilete la ordin emise de firmele din grup (S.C. RARORA S.R.L, S.C. RALBOB S.R.L., S.C. FORAJ SONDE TG-CĂRBUNEŞTI S.A. şi S.C. ALSARA S.R.L.) ori a înlocuit biletele la ordin cu altele având scadenţe ulterioare, a refăcut contractele iniţiale modificând scadenţele biletelor la ordin sau a încheiat acte adiţionale prin care a menţinut/reeşalonat nelegal aceste credite de scont. De asemenea, inculpatul Popescu Sorin împreună cu inculpaţii Giurcă Marilena şi Chiriac Ion a întocmit/semnat documente conţinând date nereale referitoare la starea financiară, situaţia creditelor acordate firmelor din grup şi expunerea băncii faţă de aceşti debitori, capacitatea de plată a societăţilor emitente ale biletelor la ordin scontate.

Vizualizări: 688

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: