Contractele minerilor şi energeticienilor, negociate la toamnă

Protocolul semnat între Ministerul Economiei şi Federația Națională Mine Energie (FNME) condusă de Marin Condescu nu va fi pus în aplicare prea curând. Cea mai importantă solicitare a sindicatelor se referea la creşteri salariale, tichete şi masă caldă. Acestea vor rămâne doar pe hârtie pentru că o adresă a conducerii Complexului Energetic Oltenia înştiinţează sindicatele că negocierile pentru contractele de muncă vor începe în 2013. Cu toate acestea, liderii de sindicat spun că vor avea discuţii cu administraţia din septembrie.

Un protocol semnat la începutul lunii iulie cu Ministerul Economiei prevede creșteri salariale până la sfârșitul anului 2012. ”Unitățile de minerit și energie vor beneficia de o creștere a fondului de salarii care să acopere inflația pentru anul 2012 potrivit prevederilor legale și în funcție de performanțele obținute, aceasta permițând armonizarea salariilor pentru aceeași muncă prestată și în aceleași condiții. De asemenea, se va analiza participarea salariaților la profitul unității în limitele prevăzute de lege”, se arată în protocol.

Tot prin acest protocol, Ministerul Economiei se obligă să aprobe bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Energetic Oltenia până la 1 august 2012.

Surpriza lui Bălăşoiu

Acum două zile, la Federaţia Naţională Mine Energie a ajuns o adresă de la Complexul Energetic Oltenia semnată de Constantin Bălăşoiu, care le spune sindicatelor că negocierile vor începe după expirarea actualelor documente, adică la anul, după ce liderii de sindicat au solicitat începerea discuţiilor pentru un contract de muncă unic. Bălăşoiu explică în respectiva adresă că actualele contracte au fost preluate de CEO şi că aşa vor rămâne, compania este cesionar, iar societăţile componente cedente, motiv pentru care nu se poate interveni in drepturile cesionate până la 31 decembrie 2012. 

Pe de altă parte, şi sindicaliştii recunosc faptul că actualele contracte sunt valabile până la 31 decembrie 2012, dar vor să înceapă discuţiile din septembrie.

Secretarul sindicatului din Roşiuţa, Alexandru Golea, a menţionat că într-adevăr contractele sunt valabile până la 31 decembrie şi că mai durează până va fi uniformizarea salariilor minerilor din fosta societate SNLO cu cele ale energeticienilor. Sindicalistul Constantin Mitrescu a declarat că cel mai probabil discuţiile vor începe în septembrie şi că până în decembrie este destul timp pentru negocieri.

DREPTURI

Minerii proveniţi din SNLO au cele mai mici salarii din companie, în timp ce angajaţii sucursalelor au salarii aproape duble. Angajaţii vor masă caldă, tichete de masă, prime şi salarii egale.

BANI PENTRU SPORT

Respectivul protocolul mai prevede ca unitățile energetice cât și sindicatele din minerit să sprijine activitățile sportive și culturale.  

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: