Controale la crescătorii de vaci și la centrele de lapte. Director: Nu ne primesc!

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Gorj au demarat un amplu control la crescătorii de vaci din Gorj, dar și la centrele de colectare a laptelui crud. Verificările au demarat de circa o săptămână, perioadă în care, nu de puține ori, inspectorii nu au fost primiți în gospodării de proprietarii animalelor.

Vizate sunt exploatațiile non-profesionale și comerciale tip A, precum și centrele de colectare și prelucrare a laptelui crud. Prin aceste controale, inspectorii verifică modul în care sunt respectate cerințele legislative privind producerea, depozitarea și livrarea laptelui crud către unitățile de colectare și prelucrare a laptelui.

Primele verificări au fost făcute la exploatațiile din Albeni și Prigoria. ”Suntem în plină acțiune. Se urmărește ca bovinele să fie identificate și înregistrate în baza de date și supravegheate din punct de vedere sanitar-veterinar de medicul concesionar, care le completează carnetele de sănătate și le vizează. Se urmărește starea de sănătate a animalelor, condițiile de furajare, adăpostire”, a declarat Nicolae Călescu, directorul DSV Gorj.

Inspectorii DSV Gorj spun că unii crescători de vaci le pun piedici în timpul controalelor. ”Unii nu prea răspund, nu sunt acasă. Oamenii trebuie să primească medicii. Sunt situații în care nu ne primesc sau spun să revenim a doua zi, chestii de genul acesta. Sunt mai reticenți. Dacă nu ne răspund de mai multe ori, îi chemăm la sediu, să explice motivele pentru care nu ne primesc. Până la urmă, reușim, dar mai facem noi un drum, mai consumăm carburant. Cheltuielile cresc. Acum facem verificări în zona Novaci-Baia de Fier”, a precizat directorul DSV Gorj.

Crescătorii de vaci trebuie să facă anual niște analize de laborator privind laptele pe care îl dau la centrul de colectare. În situația în care nu au făcut aceste analize, inspectorii spun că le retrag autorizația de funcționare sau îi sancționează cu amendă, care pleacă de la 600 lei. Circa 80 de crescători de vaci care dau lapte la centre de colectare sunt în Gorj. Centre funcționale sunt la Aninoasa și la Novaci. Verificările se vor întinde până în data de 15 martie.

Vizualizări: 1,589

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: