Copiii din centrele de plasament au asistat la tăierea porcului

Un porc de peste o sută de kilograme a fost sacrificat pentru copiii din centrele de plasament, chiar în ziua de Ignat. Aproximativ 50 de copii au asistat la tăierea porcului pentru a simţi spiritul Crăciunului. Înainte de pomana porcului copiii au prezentat un spectacol de colinde. 

Consiliul Judeţean Gorj a sacrificat un porc de peste 100 de kilograme pentru copiii orfani. Aproximativ 50 de copii instituţionalizaţi au asistat la tăierea porcului chiar în ziua de Ignat. Deşi unii au participat pentru prima dată la această acţiune, copiii au ştiut care sunt preparatele tradiţionale ce se pregătesc înaintea Crăciunului. “Mie îmi place foarte mult şoriciul. El se obţine după ce se pârleşte porcul. Acesta trebuie pârlit bine ca să iasă şoricul moale. Din porc, oamenii mai fac şi cârnaţi, caltaboşi şi friptură”, a declarat cu emoţie Ion Geanovu. Înainte de sacrificare porcul a fost asomat prin împuşcare de către angajaţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj. “Mie îmi place carnea de porc dar mi-a părut rău că l-au împuşcat”, a precizat Raluca Bulmaci. Conform tradiţiei, copiii au participat şi la pomana porcului unde au servit produse tradiţionale: şorici, caltaboşi, carne friptă şi cozonac. “Indiferent de problemele vieţii copiii trebuie să simtă spiritul Crăciunului şi să se familiarizeze cu tradiţia”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Au cântat colinde

Copiii au ţinut să mulţumească organizatorilor printr-un program artistic. Ei au cântat colinde şi au primit cadouri. Cei mai mulţi dintre ei îşi vor petrece Crăciunul în centrele de plasament deoarece provin din familii sărace, iar părinţii nu şi-au manifestat dorinţa de a-i lua acasă de sărbători. “Copiii din sistemul de protecţie au fost invitaţi să participe la tăierea porcului. Ei ştiu că astfel se prevesteşte Crăciunul. În acest fel se simt băgaţi în seamă şi li se aduce zâmbetul pe buze. Copiii au mai primit cadouri şi de la alte instituţii din Târgu Jiu, şcoli şi licee. Contează foarte mult să ştie să cineva este alături de ei”, a declarat Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal. Porcul va fi donat Centrului de la Târgu Cărbuneşti pentru îmbunătăţirea meniului de Crăciun.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: