Cosmin Moți, erou român

Cosmin Moți nu e doar eroul lui Dinamo, așa cum fals s-a insinuat în presa stelistă (că asta e, Steaua e un fel de Antena 3 a României, are de partea ei pe cei mulți). După ce a intrat în poarta bulgarilor de la Ludogorets, a apărat două penaltiuri și a transformat unul, Moți este eroul României și chiar al Stelei. Să mă explic.

Mai presus de rivalitatea cu Dinamo, Steaua este un model tip de proiect antipatizat de orice om normal la cap. În mare parte din cauza conducerii arogante, penale și stupide, dar nici suporterii care vin cu trening și pantofi lăcuiți pe ”Mall Arena” (nume dat de suporterii adevărați ai Stelei, cei vechi, ei înșiși deranjați de ce-a ajuns această echipă) nu sunt mai puțin vinovați. În fiecare an de participare în grupele Champions League, Steaua a încasat (cifre calculate cu mare acuratețe de specialiști) cel puțin 50 de milioane de euro. Mai exact, anul trecut au intrat în conturi 57 de milioane. Peste 90% dintre acești bani s-au dus direct în buzunarele lui Gigi. Orice club serios, cu o conducere măcar vag profesionistă, ar fi văzut în acești bani posibilitatea de a reinvesti o bună parte din ei și de a face un club de nivelul celor puternice din Turcia, Grecia sau chiar Rusia și Ucraina.  Nu și la Steaua, însă. La Steaua, ciobanul și managerul au mers la mica ciupeală. Pe românescul ”hai, bă, că merge să ne îmbogățim și așa”. De aceea, pentru Steaua în primul rând este bine că niște bulgari modești de care râdeau înainte (”ce echipă e asta dacă Moți e vedetă la ei?”, comentau înainte de meci aroganții steliști) i-au pus la locul lor și le-a arătat că în fotbal e bine să investești ca să te califici, nu după ce te-ai calificat. Doar oile văd în eliminare o tragedie; fanii adevărați ai Stelei văd în ea o mare șansă.

Bine pentru România este clar de ce e: nu doar pentru că Moți e român, ci mai ales pentru că Steaua va face cu siguranță mult mai multe puncte pentru țară din grupele Europa League (unde a ajuns mulțumită fericitului moment în care a eliminat-o Moți de unul singur) decât ar fi făcut în Champions League. Nu de alta, dar Steaua a fost absolut penibilă în ultimele sale prezențe în grupele unei competiții mult peste valoarea ei (din România, doar Oțelul s-a făcut de râs ca Steaua, Urziceniul și CFR-ul, în schimb, ne-au reprezentat cu cinste). Ca să lăsăm cifrele să vorbească, din ultimele 24 de meciuri jucate în grupele Champions League, Steaua nu a câștigat nici unul și a pierdut 17, multe la scoruri umilitoare. În Europa League, în schimb, o să dea peste echipe mai slabe și acolo a demonstrat deja că poate ajunge până în primăvară. Prin urmare, e demonstrat matematic: dacă nu te-ai bucurat de eșecul Stelei și de gloria lui Moți de aseară, nu ești român adevărat.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: