Creţan vrea putere mai mare pentru liderii de sindicat

Constantin Creţan, preşedintele Federaţiei Naţionale a Muncii, nu este de acord ca liderii de sindicat să fie plătiţi de administraţie. „Un lider plătit de director nu are nicio putere”, a spus Constantin Creţan. Sindicalistul participă la negocierea contractului colectiv de muncă şi spune că vrea puteri mai mari pentru liderii de sindicat care sunt angajaţi inspectori sociali.

Patru federaţii sindicale reprezintă salariaţii CE Oltenia la negocierile cu administraţia. Este cea mai grea negociere din toate timpurile, pentru că trebuie armonizate prevederile din patru contracte colective, care sunt acum valabile pentru salariaţii proveniţi din SNLO şi complexurile energetice Turcnei, Rovinari şi Craiova.

Creţan spune că a cerut uniformizarea salariilor încă dinainte de înfiinţarea CE Oltenia, pentru că nu era normal ca un miner din Motru să fie plătit diferit de cel din Jilţ sau de cel din Rovinari. Creţan este de părere că în urma uniformizării, cel mai mult trebuie să aibă de câştigat personalul productiv. „Nimeni nu apreciază munca minerilor cu adevărat. Sunt locuri unde patru – cinci oameni, prin munca lor, ţin în spate o sută de TESA. Şi munca lor nu este apreciată. Sunt tineri care muncesc cu cârca şi la nici 30 de ani suferă de sciatică şi de tot felul de boli. Pe aceşti oameni trebuie să îi avem în vedere la negocierea Contractului Colectiv de Muncă”, a spus Creţan.

Întrebat dacă va cere limitarea drepturilor de care beneficiază liderii de sindicat, aşa cum spunea în urmă cu câteva luni, Creţan a spus că important este ca aceştia că nu fie plătiţi de administraţie. „Un lider de sindicat plătit de director nu este lider de sindicat. Nu îi poate reprezenta pe oameni. Eu vreau puteri mai mari pentru inspectorii sociali. În Franţa, sindicatele numesc directorul de Resurse Umane. În ţările puternice, inspectorul social este primul chemat la faţa locului, atunci când are loc un accident de muncă. Trebuie să implementăm şi aici sindicalismul modern”, a mai spus Constantin Creţan.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: