Cum să nu credem tot ce citim pe internet sau auzim la TV

În mâinile cui nu trebuie, excesul de informație poate fi mai periculos decât două pet-uri de plutoniu. Tot stând pe internet în ultimii 15 ani, am realizat, aproape ca o revelație, dar totuși în urma unei observații atente, de ce internetul poate să prostească, în loc să ilumineze. Sună paradoxal, poate, dar ”exces de informație” nu presupune și informații corecte, chiar din contră. Cu cât mai mult, cu atât mai prost și mai îndoielnic. În fond, oricine poate să scrie pe internet și multă lume poate să spună tâmpenii absolute folosind un ton suficient de serios încât să pară că știe despre ce vorbește. Și, dacă nu mă credeți, schimbați un pic pe Antena 3.

Esențial este, în primul rând, să știm să facem diferența între un ”fapt” și o ”opinie”. Opinie este ce are Antena 3. Faptele sunt acele date demonstrate științific sau care pot fi verificate fără putință de tăgadă (aici l-am citat pe un clasic în viață, Adrian Mititelu). De pildă, este un fapt acela că Robbie Williams a cântat la București și au existat mari probleme organizatorice care se puteau lăsa cu decesul prin deshidratare al multor participanți. Este, totuși, o opinie aceea că Robbie Williams este un cântăreț de doi lei și că oricine s-a expus fie și celui mai mic disconfort pentru a-l asculta cântând (prost) cover-uri după Queen este un imbecil. Vedeți? Am spus-o frumos și sigur pe mine, dar asta nu schimbă faptul că am emis o opinie personală. Pentru ca imbecilitatea celor care s-au înghesuit să-l vadă pe cel mai insipid membru al trupei semicelebre Take That să fie demonstrată, ar trebui întreprins un studiu științific în acest sens.

Dar cum facem, cum ne dăm seama, cum separăm adevărul de rahat? Păi, respectând câteva sfaturi simple. În primul rând, alegeți-vă cu grijă sursele. Pe internet, nu e valabilă regula aceea din jurnalism cu ”dacă verific din trei surse, înseamnă că e adevărat”. Pentru că trei bloguri obscure care vor spune că vaccinurile sunt rele nu vor putea niciodată să dea valoare de adevăr acestui fapt, atâta timp cât un singur doctor sau instituție medicală susține contrariul. Al doilea lucru pe care este musai să-l faceți este să citiți totul cu scepticism, indiferent de sursa informației. Îndoiala este mama progresului, iar scepticismul asupra veridicității unei ”bucăți de dovadă” sau a alteia este ceea ce stă la baza științei, pe de-a întregul. Dacă oamenii ar fi fost un pic mai sceptici în a accepta niște lucruri pe care li s-a cerut să le creadă fără să le cerceteze, de-a lungul timpului, acum planeta asta ar fi arătat mult mai bine, și noi de asemenea, odată cu ea. Acum hai, întoarceți-vă pe internet și nu uitați: dacă scrie pe internet, e mult mai probabil să fie fals decât adevărat. Cu excepția, desigur, a acestui articol, care, în opinia mea, este perfect adevărat. Sic!

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: