Cum va funcționa vaccinarea „la liber” în Gorj

Din acest weekend, oricine vrea să se vaccineze poate să o facă fără să se mai programeze. În toate centrele de imunizare din țară, oamenii se vor putea imuniza „la liber”. Și în Gorj se va aplica această decizie, iar autoritățile au început deja pregătirile. Se tem însă că riscul să se piardă doze de vaccin este mai mare odată ce nu se știe exact numărul celor care vor vrea să se vaccineze anti-Covid.

În județul Gorj, sunt 22 de cabinete medicale unde oamenii se pot imuniza contra Covid. Narcis Stoian, directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, a explicat că toată lumea va primi un bon de ordine odată ce va ajunge la centrul de vaccinare, dar anumite categorii de persoane vor avea prioritate: „De sâmbătă, va începe vaccinarea la liber în toate centrele de vaccinare. Prioritate au persoanele programate, iar cele neprogramate și au peste 65 de ani au prioritate în fața celor sub 60 de ani. Se vor da bonuri de ordine în funcție de disponibilitatea din centrul de vaccinare, iar în funcție de numărul de locuri disponibile se vor efectua aceste vaccinuri”.

Teama autorităților este că, de această dată, riscul să se piardă doze de vaccin este mai mare. Imunizarea se va face cu serul produs de Pfizer care are o valabilitate de doar câteva zile. Dacă nu va fi folosit, va ajunge la gunoi odată scos din congelator. „Avem 15 centre. Unul este al CMJ. Noi mergem pe 14 centre și mergem cu 22 de fluxuri. Se va mări și fluxul de doze Pfizer de la 96 la 108. Pentru sâmbătă, ne pregătim pentru a primi aceste persoane pentru vaccinarea la liber. O să comandăm doze, o să facem un calcul estimativ. Dozele de la Pfizer au o valabilitate, după recongelare, de maximum cinci zile la o temperatură de două grade și sperăm să facem calculele cât mai bine ca să nu fie pierderi. Este posibilitatea mai mare să fie pierderi în centrele de vaccinare datorită acestor metode”, a mai spus Stoian, la Tele3.

De la debutul campaniei de vaccinare, în județul Gorj, conform raportării DSP aproximativ 90 de mii persoane au fost vaccinate.

Vizualizări: 2,462

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: