Cum văd sindicaliştii din hidro mixul energetic

Sindicaliştii din Hidroelectrica sunt de acord cu mixul energetic dar nu prin fuziunea companiilor, ci prin formarea unui holding în care fiecare producător să fie un centru de cost. Nicolae Aurariu, lider Hidrosind, respinge ideea privatizării majoritare, potrivit unui interviu acordat Radio Infinit. Ministrul Energiei a explicat că în planul pentru acest an nu intră privatizarea majoritară, ci doar listarea la bursă.

Rep.: Se vorbeşte despre o privatizare a Hidroelectrica...

N.A: Deocamdată există o hotărâre de guvern care spune 10%, listare la bursă a unui pachet de acţiuni de 10%. Că se bârfeşte prin piaţă că s-ar mări pachetul la 15%, că s-ar schimba metoda de privatizare adică vânzare directă nu aport de capital, deocamdată sunt chestiuni neoficiale. Oficial este o hotărâre de guvern care spune 10% şi banii intră la Hidroelectrica pentru investiţii, modernizări şi retehnologizări.

Rep.: Ce ar însemna o privatizare majoritară a Hidroelectrica?

N.A: Privatizare majoritară, cea mai mare tâmpenie pe care ar putea să o facă statul român după Petrom încoace, chiar mai gravă decât Petrom. Ar fi o contra-soluţie. Sistemul energetic are nevoie de Hidroelectrica statului român nu a altor state.

Rep.:  Veţi reacţiona în vreun fel dacă se va ajunge la privatizare majoritară?

N.A: Bineînţeles. Vom reacţiona, dar haideţi să nu anticipăm. Deocamdată termenul de privatizare este folosit incorect. Dacă listare la bursă înseamnă listarea unui pachet minoritar şi asta este intenţia guvernului în momentul de faţă, privatizare înseamnă într-adevăr vânzarea pachetului minoritar. Ultimele discuţii pe care le-am avut cu factori de răspundere au confirmat că statul român doreşte să păstrăm controlul asupra Hidroelectrica. Dacă se încearcă altceva, bineînţeles că vom reacţiona şi ar trebui să reacţioneze toată ţara, nu doar salariaţii Hidroelectrica.

Rep.: Nu trebuia făcut acel mix energetic?

N.A: Acel mixt energetic se tot vorbeşte de el de zece ani de zile. Dacă se face aşa cum trebuie, se poate face. Dacă se face doar ca Hidroelectrica să sponsorizeze, să subvenţioneze, să susţină activitatea unor unităţi mai puţin performante, atunci nu facem nimic. După cum aţi văzut, Complexul Hunedoara a intrat în insolvenţă şi mare lucru dacă nu va fi faliment pentru că datoriile sunt uriaşe şi au tot fost şterse de-a lungul anilor. Hidroelectrica n-ar fi putut să susţină acele pierderi şi nici pe cele de la CE Oltenia, unde au fost mai mult sau mai puţin vizibile. Un mix energetic făcut aşa doar ca o amestecătură fără nişte principii clare şi fără să se vadă costurile nu este în folosul nimănui, nici al unităţilor termo, nici în folosul Hidroelectrica şi nici al statului român. Dacă se face un mix pe o structură de tip holding în care compania energetică naţională să aibă o structură termo, o structură hidro, o structură nucleară în care să fie evidenţiate clar costurile şi veniturile pentru fiecare sector în parte, atunci da, se poate discuta despre un mix energetic folositor ţării.

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: