Despre ipocrizie

Electoratul din România trebuie să înveţe să sancţioneze la vot ipocrizia şi minciuna, care au intrat în ADN-ul politicienilor. Zilnic, acestea ne sunt servite în doze din ce în ce mai mari. Ponta spunea ieri că nu răspunde la întrebările unor jurnalişti pentru că angajatorii lor nu şi-au plătit taxele la stat. Aşa înţelege el să lupte cu evaziunea fiscală. Păi dacă aşa luptă, nici nu mă mir că nu reuşeşte. Mă întreb, Ponta primeşte petiţii de la angajatul unei firme, dacă patronul are datorii la stat? Ponta petrece sărbătorile în familie, dacă are un cumnat cercetat pentru evaziune? Oare câţi colegi de partid ai lui Ponta au firme cu datorii la stat? Şi de ce să ne limităm la acestea, poate au rate restante la bănci sau amenzi neplătite. Nu mai vorbeşte cu ei? Nu le mai cere votul? Toată lumea a înţeles că pe Ponta îl deranjează întrebarea, nu ziaristul interesat să afle ce ştie preşedintele PSD de iniţiativa colegilor săi de a schimba codul de procedură penală. Culmea este că multe modificări sunt bune, cum ar fi cea cu eliminarea expunerii deţinuţilor în cătuşe. Niciunde în Europa nu se întâmplă asta, respectarea drepturilor infractorului fiind un semn de civilizaţie. Dar, Ponta se teme să nu fie acuzat că îi protejează pe corupţi, aşa că fuge de presă cu scuze inepte.

Premierul Ponta nu înţelege un lucru, că nu este asociat cu mafia dacă dă legi normale, ci pentru că partidul său blochează acţiunile justiţiei în cazul Şova, de exemplu. Şeful PSD a stabilit criterii de integritate în propriul partid, pe care le-a numit pompos „amendamentul Ponta”. Nu păcăleşte pe nimeni cu asta, ar fi trebuit să înveţe din pierderea alegerilor prezidenţiale că electoratul se prinde când este diferenţă între ceea ce spui şi ceea ce faci.

Şi ipocrizia nu se opreşte la Ponta. Socrul lui, Ilie Sârbu, spunea ieri că modifică regulamentul senatului, pentru ca pe viitor hotărârile cu privire la avizarea reţinerii sau arestării să se ia cu votul majorităţii celor prezenţi, nu a senatorilor. Sârbu este ipocrit, pentru că face asta tot pentru a-l salva pe Şova, deoarece Curtea Constituţională a fost sesizată cu privire la vot. Ori Sârbu speră ca, modificând reglementarea, CCR să spună că sesizarea nu-şi mai are obiect.

Şi o să închei cu ipocrizia şefului ANAF, care nu este în stare să impună emiterea bonului fiscal nici măcar la hotelul familiei sale. Un jurnalist a fost special la hotelul Internaţional din Bucureşti, a băut o cafea şi o apă, nu a primit bon, a sunat la TelVerde. Credeţi că s-a întâmplat ceva? Lupta cu evazioniştii continuă, dar nu chiar cu toţi.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: