Director de liceu, obligat să achite daune morale unui elev

Directorul Liceului Tehnologic Turburea, Gheorghe Benegui, va trebui să achite daune morale, de 5.000 de lei, unui elev, dacă sentința instanței rămâne definitivă.

În urmă cu doi ani, Gheorghe Benegui, pe atunci director adjunct la Turburea, a fost acuzat că a bătut un elev de clasa a VIII-a. Mama băiatului a depus plângere la mai multe instituții ale statului, inclusiv la poliție, reclamând că fiul său a fost tras de urechi și izbit cu capul de pereți.

Copilul a mers în pauză, împreună cu un coleg, să își cumpere ceva de la un chioșc din apropiere, iar când s-a întors a găsit porțile închise și a sărit gardul. „Domnul director l-a aşteptat şi l-a luat de urechi, l-a dat cu capul de pereţi până a căzut, iar apoi l-a ridicat”, susținea, la vremea respectivă, mama băiatului.

Directorul Benegui a negat incidentul, dar a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă. Judecătorii din Târgu-Cărbunești au renunțat la aplicarea pedepsei și i-au aplicat doar un avertisment. În plus, directorul va trebui să-i achite minorului daune morale.

„În baza art. 396 alin. 3 C.p.p. raportat la art. 80 C.pen. renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul Benegui Gheorghe, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 296 alin. 1 şi 2 C.pen. În baza art. 81 C.pen. aplică inculpatului un avertisment. În baza (...) admite în parte acţiunea părţii civile şi obligă inculpatul la 5.000 lei despăgubiri civile cu titlu de daune morale către partea civilă. În baza art. 274 alin. 1 C.p.p. obligă inculpatul la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în minuta sentinței din 28 noiembrie a Judecătoriei Târgu-Cărbunești.

Potrivit Noului Cod penal, instanța poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei dacă infracțiunea prezintă o gravitate redusă.

Vizualizări: 5,384

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: