Dispariţia unui partid şi compromiterea unei idei

Partidul Poporului - Dan Diaconescu, aproape dispărut din parlament, deşi a fost votat de 15% dintre electori, va dispărea în următoarele 45 de zile şi din consiliile locale şi judeţene. PP-DD va fi partidul cel mai afectat de dezertările politice în baza ordonanţei care permite traseismul. Iar aleşii locali ai PP-DD au şi o scuză, partidul care a câştigat voturi cu un mesaj anti-ciocoi s-a aliat la guvernare cu ciocoii. Dan Diaconescu, cel care l-a înfierat la Târgu Jiu pe Victor Ponta, îi susţine acum guvernarea locală şi naţională, prin aleşii pe care îi mai are.

Victor Ponta nu are nevoie de susţinerea PP-DD la nivel parlamentar, pentru că are o majoritate confortabilă. Partidul lui Dan Diaconescu a fost luat la guvernare pentru aleşii săi locali, care să le asigure majoritate în consiliile locale şi judeţene după ruperea USL. Aleşii PP-DD au fost folosiţi în ultimele trei luni, iar acum vor fi luaţi de PSD sau de partidele satelit. Dan Diaconescu va pierde probabil şi emisiunea pe care şi-a negociat-o la RTV, pentru că Victor Ponta nu uită şi nu iartă. Mai mult, nu riscă să mai treacă o dată prin ce a trecut în campania din 2012, când maşinăria imensă de vot şi de furat voturi a PSD era cât pe aici să fie învinsă de un singur om.

Dincolo de distrugerea unui partid, s-a reuşit distrugerea unei idei, aceea că pătura săracă din România poate avea o voce, poate avea oameni în parlament, poate avea reprezentanţi. Din păcate, durerile oamenilor săraci au fost exploatate de politicieni care în cea mai mare parte şi-au văzut ulterior doar interesul personal şi s-au refugiat în braţele puterii.

Nu este singura idee compromisă de politicienii care se perindă prin toate partidele. Ideea unui partid al intelectualilor a fost compromisă de Băsescu şi Mişcarea Populară, prin impunerea în fruntea lui a Elenei Udrea. Ideea unui altfel de politică, îmbrăţişată de mai multe mici partide în ultimii ani, a fost compromisă prin faptul că liderii acestora au acceptat fuziunea cu partidele mari şi deja compromise. Orice idee bună care apare în politica din România este pervertită imediat de o clasă politică distrugătoare, care conduce de cel puţin 25 de ani.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: