Dor de Ponta

Liderii PSD au început să-l someze pe Ponta să vină acasă. Tonul a fost dat de Liviu Dragnea, care i-a cerut să îşi asume eventuale fotografii în cârje, dar să vină pentru a lămuri lucrurile. La polul opus, deputatul Sebastian Ghiţă spune că o revenire a lui Ponta în ţară, acum, ar însemna control judiciar, luare cu duba de la aeroport şi în cele din urmă o forţare a demisiei din funcţia de prim-ministru. În paralel, liderii PSD fac potecă la Istambul, destui lăudându-se la televizor că l-au vizitat pe premier. Ponta s-a pregătit însă pentru un sejur pe termen lung în Turcia, pentru că a delegat nu doar conducerea guvernului lui Gabriel Oprea, ci şi conducerea partidului Rovanei Plumb.

Ponta şi-a premeditat fuga din România, fuga de procurorii anti-corupţie. Dovada stă în faptul că nu a anunţat că pleacă să se opereze. În programul lui era o vizită în Ungaria, la o întâlnire a socialiştilor europeni. Toată lumea a fost surprinsă să îl vadă pe o bază sportivă de la Baku, la deschiderea Jocurilor Europene, lângă Putin şi Erdogan. Şi mai mare a fost şocul că Ponta şi-a lăsat suita în Azerbaijan, s-a suit în avionul preşedintelui Turciei şi dus a fost. Pentru cine nu ştie, Erdogan este un personaj politic cu accente dictatoriale, care locuieşte pe banii statului într-un palat cu o mie de încăperi. În Turcia, serviciile secrete turceşti îl apără pe Ponta de orice vizitator nepoftit, iar o comisie rogatorie care să-l audieze ar fi imposibil de făcut.

Timpul lucrează în defavoarea lui Ponta, pentru că nu are decât 45 de zile în care poate să lipsească de la Palatul Victoria şi să poate reveni apoi premier. Timpul îi este defavorabil şi pentru că aliaţii îl părăsesc unul câte unul, iar imaginea lui şi a partidului se face praf de la o zi la alta. În PSD sunt mulţi băieţi orientaţi care trag deja sfori să îi ia locul premierului-preşedinte de partid aflat în exil la turci. Aşa că Ponta are de ales între a veni în ţară şi a da nas în nas cu procurorii sau a-şi prelungi şederea în Turcia, iar la întoarcere să găsească un teren viran în jurul lui. Şi pe procurori, care îl vor aştepta răbdători.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: