Două milioane de euro, lipsă în gestiune la Ișalnița

Termocentrala de la Işalniţa are în stoc doar 90.000 de tone de cărbune faptic, deşi în scripte apar cu 140.000 de tone în plus. Lipsa în gestiune ar produce un prejudiciu de două milioane de euro, susţine Laurenţiu Ciurel, care nu crede în explicaţia lui Bălăşoiu – director la Işalniţa – că diferenţa de cărbune ar fi într-o groapă de sub depozit.

Cei care au măsurat stocul de cărbune de la Işalniţa au luat în calcul faptul că depozitul începe de la nivelul solului, în timp ce Bălăşoiu ar susţine că acesta este construit la doi metri adâncime. Proiectul depozitului, din 1964, nu a fost găsit. Ca să afle adevărul, Ciurel şi-a propus să pornească termocentrala Işalniţa şi să consume tot cărbunele. “Vreau să-i pornesc un grup și dacă au 230.000 de tone va trebui să meargă o lună. Dacă au 90.000 o să funcționeze 8-10 zile. O să le spun: funcționați cu celălalt, cu diferența de 140.000 de tone. Imediat cum mă lasă piața, pornesc. Al cincilea grup va fi de la Craiova, sper că până marți”, spune directorul companiei.

Ciurel mai spune că nu Bălășoiu ar fi vinovat de problema de la Ișalnița, dar pe de altă parte sugerează că acesta a măsluit consumurile, ca să pară că a produs ieftin. “Voi face exact ce spune legea în cazul unei lipse de gestiune. (...) Dânsul a fost director al complexului, e adevărat, în perioada în care se întâmplau lucrurile acestea, dar alte persoane se ocupau și aveau în grijă supravegherea consumurilor și a depozitelor de cărbune. Dânsul primea situația, așa cum o primesc și eu și semna pentru ele”, a mai spus Ciurel, care mai are o suspiciune. “Problema se poate pune destul de acut doar dacă în urma cercetărilor ar rezulta că s-au măsluit consumurile specifice în vederea obținerii unui preț mai bun pe energie. Adică în loc să se consume o anumită cantitate, a declarat că a consumat mai puțin, asta a dus la un MW mai ieftin care să-i ajute să vândă”, spus Ciurel.

Cărbunele a dispărut în trei ani

Laurențiu Ciurel nu crede în spusele directorului Constantin Bălășoiu, care susţine că în depozit este o groapă. Mai mult, Ciurel spune că această cantitate ar fi dispărut în ultimii trei ani. „Am descoperit și asta e opinia noastră, lipsă în gestiune. 140 de mii de tone. Conducerea de acolo și nu vreau să-l acuz pe domnul Bălășoiu, vreau să spun de la început că nu-i fac dânsului o vină, spune că sub platforma betonată pe este depozitul de cărbune ar fi o groapă de doi metri și că în groapa aceea se găsește cărbunele, ceea ce este absolut de necrezut. Asta a dat în scris conducerea”, a precizat Ciurel.

Directorul a mai spus că dispariția cărbunelui este o problemă reală mai ales că acela era stoc guvernamental. Ciurel adaugă faptul că la toate depozitele au fost găsite lipsă cantități de cărbune, între 2000 și 5000 tone, dar aici este vorba de peste 100.000 de tone. Lipsa cărbunelui aduce după sine un prejudiciu de circa 2 milioane de euro.

Vizualizări: 256

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: