Dragnea şi Zgonea cer congres în PSD! Ponta evită!

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a vorbit ieri despre necesitatea organizării unui Congres extraordinar în cadrul căruia PSD să își aleagă un nou lider, asta după ce, cu câteva zile în urmă, președinta interimară a partidului, Rovana Plumb, îi critica pe cei care se exprimau pe direcția respectivă. Un posibil candidat este Liviu Dragnea, fostul secretar general.

Valeriu Zgonea spune că PSD are nevoie inclusiv de o schimbare de mentalitate, nu doar de lider, lucru pe care criticii lui Ponta l-au transmis încă de când acesta a pierdut alegerile prezidenţiale. "Suntem într-o situaţie de criză..., cu preşedintele partidului pus sub acuzare şi cu vicepreşedintele condamnat pentru corupţie. Sistemul din România aminteşte de mentalitatea comunistoidă, lucru care ne afectează credibilitatea. Trebuie să schimbăm mentalitatea..., acest lucru ne este cerut de noua generaţie. Din păcate, partidele din opoziţie sunt şi mai puţin reformate", susține Zgonea.

Între timp, Victor Ponta pare dispus să facă încă un pas înapoi și vorbește despre o posibilă plecare a sa de la Guvern în anumite „condiții” pe care le-ar dori negociate cu președintele Klaus Iohannis. El a explicat într-un interviu la B1 Tv că la întâlnirea de miercuri cu colegii săi din Biroul Permanent Național și-a rugat colegii să ia act de retragerea sa din fruntea partidului după ce a condus PSD mai bine de cinci ani. „Şi mi-am cerut şi scuze pentru faptul că duminică seară au aflat aşa, într-un mod mai puţin formal, de această intenţie, dar le-am spus foarte direct: ştiam sigur că vor încerca să mă convingă să nu-mi depun demisia, aşa încât, într-un fel, i-am pus în faţa faptului împlinit. Le-am mulţumit ... cinci ani şi jumătate, am cel mai lung mandat, mai lung decât Ion Iliescu sau Adrian Năstase (...), nu pot să zic că am un moment de mare bucurie, pentru că mi-am dorit să fiu preşedinte al PSD, am încercat să fiu un preşedinte bun, dar am o satisfacţie că PSD, azi, faţă de PSD din 20 februarie 2010, în mod aproape imposibil de negat este într-o poziţie mult mai bună", a spus Ponta, fără să menționeze că el are probleme penale, fostul președinte executiv Liviu Dragnea are probleme penale și la fel mulți alți colaboratori și colegi de-ai săi din partid.

Ieri Ponta și Dragnea au plecat împreună din sediul PSD ca simpli membri de partid, fostul vicepremier dând de înțeles că ar dori să candideze pentru șefia partidului, deși tocmai condamnarea penală l-a făcut să se retragă din funcția pe care a ocupat-o până de curând. El nu a fost lăsat de Ponta să discute cu jurnaliștii, premierul cerându-i să îl însoțească la mașină, în timp ce se deplasa cu cârjele spre autoturism. „La partid suntem foarte uniți și foarte prieteni... și dacă ne dați voie, celor doi membri simpli de partid, domnul Dragnea și cu mine... Dumneavoastră înțelegeți ce vreți, eu pot să vă garantez un singur lucru: că și peste o săptămână, și peste o lună, și peste un an și peste zece o să fim prieteni, colegi, și o să ne batem pentru PSD”, a spus Ponta într-o intervenție care amintește de dorințele de acum un deceniu ale lui Adrian Năstase de a rămâne în fruntea PSD în ciuda tuturor problemelor penale care, în cele din urmă, l-au tras pe dreapta.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: