Drumarii vor să bage excavatoarele în siturile arheologice de pe DN66

Cercetările arheologice de-a lungul DN66 continuă. Ministerul Culturii a impus efectuarea de noi săpături arheologice de-a lungul şoselei. Astfel se face că vor trebui căutate manual vestigii din epoca romană pe o distanţă de circa 1km. Constructorul, spaniolii de la Comsa Sau, trebuie să asigure mâna de lucru pentru a fi efectuate aceste săpături manual însă vrea să folosească utilajele, iar arheologii de la Muzeul Judeţean refuză să sape mecanizat, pentru că ar distruge vestigiile. Astfel, nici lucrările de reabilitare a şoselei în zona Bumbeşti Jiu nu vor putea fi făcute fără certificatul de descărcare arheologică.

Finalizarea lucrărilor de reabilitare a drumului DN66 în zona Bumbeşti Jiu este influenţată de cercetările arheologice care se fac în zonă. Ministerul Culturii a impus recent continuarea săpăturilor de-a lungul drumului pentru a putea elibera certificatul de descărcare arheologică. Numai că noile cerinţe ale autorităţilor de la centru sunt foarte clare. Săpăturile trebuiesc făcute manual şi nu cu utilaje pe o porţiune de circa 1 km, de o parte şi cealaltă a drumului. Noile cerinţe se aplică în zona castrului de pământ, pe o parte şi de alta a drumului, dar şi în zona termelor. Între cele două aşezări de la Vârtop şi Bumbeşti Gară se va face partea de suprafaţă mecanizat, iar dacă apar vestigii se va face numai manual. În această zonă sunt multe ziduri din epoca romană care intră în drum. Asta presupune ca arheologii să cerceteze manual câte un metru de o parte şi cealaltă a drumului DN 66. „În urma descoperirii vestigiilor arheologice se vor continua în mare parte cercetările arheologice desfăşurate cu muncă manuală, pentru că au fost depistate ziduri care merg până în marginea asfaltului. Se vor elibera după aceea de sarcină arheologică şi drumul se va face pe o parte şi cealaltă cu 1.5 m numai în urma descărcării de sarcină arheologică, iar în situaţiile care sunt între aşezările civile se poate face muncă mecanizată pe părţi mai mici, dar cu mare atenţie pentru că s-ar putea să găsească vestigii arheologice. Munca mecanizată se va face prin luarea solului vegetal care este la 15-20 cm, iar după aceea se va desfăşura această muncă manual”, a declarat Gheorghe Calotoiu, coordonatorul şantierului arheologic de la Bumbeşti Jiu. 

Nu vor să încalce legea

Pentru ca arheologii de la Muzeul Judeţean să poată analiza zona respectivă, constructorul, Comsa Sau, trebuie să le asigure mâna de lucru. Cercetările trebuie făcute manual, iar constructorul a spus că va folosi utilajele pentru a reduce costurile. Reprezentanţii muzeului se opun şi spun că ar încălca legea, existând posibilitatea distrugerii vestigiilor din epoca romană. „În contract este stipulat că beneficiarul trebuie să aloce fonduri pentru forţa de muncă manuală cu care trebuie să facem cercetarea în zonele unde au apărut ziduri şi vestigii arheologice. Considerăm că trebuie să ne dea această forţă de muncă. Au spus că vor să facă mecanizat. Noi facem cum trebuie, cum ni se spune deontologic, nu cum spune constructorul sau alte persoane”,  a precizat Gheorghe Calotoiu.

Arheologii spun că cercetările în zona respectivă ar putea fi efectuate în maxim opt săptămâni dacă firma le va pune la dispoziţie 12-14 persoane pentru căutarea manuală a vestigiilor. 

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: