Elevii vor lapte în loc de iaurt

Iaurtul oferit şcolarilor prin programul cornul şi laptele nu este bun. Cel puţin asta spun elevii şcolii generale „Voievod Litovoi“ din Târgu Jiu. Conducerea unităţii de învăţământ în cauză solicită Consiliului Judeţean Gorj înlocuirea iaurtului cu lapte sau brânză topită. Pe de altă parte, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare verifică în această perioadă condiţiile în care sunt păstrate alimentele care ajung la copii. 

Elevii spun că nu pot mânca iaurtul pentru că are un gust ciudat. Aşa se face că în ziua în care  primesc iaurt, în loc de lapte, îşi ia mâncare de acasă. Conducerea şcolii a observat că micuţii fie aruncă iaurtul în coşul de gunoi fie îl lasă în bancă, motiv pentru care a hotărât să facă demersurile necesare pentru înlocuirea produsului.

Elevii solicită înlocuirea iaurtului cu lapte

Majoritatea elevilor nu mănâncă iaurtul de care au parte atunci când merg la şcoală. Copii mănâncă doar cornul, iar iaurtul fie îl aruncă fie îl „Am discutat cu părinţii şi au fost de acord că e bine să fie înlocuit iaurtul cu laptele. Noi am anunţat Inspectoratul Şcolar şi sperăm să reuşim întrucât e păcat să mănânce doar corn în ziua în care primesc iaurt“,  precizează Ion Săvulea, director Şcoala Generală Voievod Litovoi Târgu Jiu

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (IŞJ) Gorj spun că înlocuirea produselor este posibilă în limita a 33% din contract. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj promite că va face tot posibilul ca problema să fie rezolvată „Personal nu ştiu despre această problemă, dar dacă într-adevăr elevii acestei şcoli şi poate că nu sunt numai ei, nu pot mânca iaurt o să fie modificat contractul cu firma care distribuie produsele lactate şi vor primi lapte sau brânză”, a declarat Gheorghe Mitescu,  inspector şcolar adjunct IŞJ Gorj.

În prezent, la şcoala generală Voievod Litovoi din Târgu Jiu sunt circa 200 de elevi care beneficiază de programul cornul şi laptele.

Meniurile şcolarilor, verificate de medicii veterinari

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a hotărât să monitorizeze permanent condiţiile igienico-sanitare din aceste spaţii şi să verifice dacă elevii primesc necesarul de calorii stabilit prin lege. Şcoala Generală din Bâlteni a fost sancţionată săptămâna trecută de către inspectorii DSVSA Gorj, care au verificat modul în care se desfăşoară programul „Laptele şi cornul” în unităţile şcolare din judeţ. Sancţiunea a fost aplicată pentru că şcoala nu a respectat termenul de remediere a deficienţelor privind spaţiile de depozitare şi conservare a produselor alimentare.

Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj, spune că acţiunile de control vizează de asemenea modul de aprovizionare, depozitare, preparare şi servire a alimentelor în cantinele şcolare: “Fiecare cantină are un registru special gestionat de medicul veterinar, în care sunt trecute eventualele neconformităţi, măsurile dispuse pentru remedierea lor, precum şi numărul de calorii pe care-l au alimentele pregătite”. Potrivit legii, conţinutul alimentelor în calorii şi în anumite substanţe nutritive (proteide, lipide şi glucide) trebuie să se stabilească prin calcul, folosind tabele de compoziţia alimentelor, rezultatele obţinute comparându-se cu necesarul zilnic consemnat. Înainte, verificarea meniului cantinelor şcolare cădea în grija inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, care au constatat de multe ori că necesarul de calorii se asigura dezechilibrat, cu exces în aportul de proteine animale şi deficit de proteine vegetale. (O.Duncea)

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: