FBI şi DNA, cu ochii pe patronii unei firme cu afaceri şi în Gorj

Vremuri grele pentru doi dintre șefii din Constanța ai firmei Polaris M Holding SA, care operează și la Târgu Jiu, dar și în alte localități din Gorj. Unul dintre aceștia, deputatul Stelian Eduard Martin, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar de corupție în care e implicat și fostul primar Radu Mazăre, în timp ce unchiul său, Dumitru Martin, a fost arestat de FBI și acuzat că a încercat să mituiască un ofițer al Forțelor Aeriene Americane, pentru a obține un contract de peste 10 milioane de dolari la baza militară Kogălniceanu, acolo unde sunt staționate trupe americane. Ambii sunt acționari la Polaris M Holding, deputatul Martin fiind celebru în ultimii ani pentru lista lungă de contracte cu unitățile de stat pe care trebuie să le publice în declarația sa de avere, pe listă regăsindu-se și primăriile din Gorj, dar și grădinițe, școli, licee, unități miniere și energetice care au contracte cu firma acestuia.

Procurorii DNA susțin că Radu Mazăre a primit între 2008 și 2014 peste 7 milioane de euro de la Polaris după ce firma a câștigat contractul de salubrizare a orașului, deputatul Martin fiind trimis în judecată sub acuzațiile de dare de mită și  complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Pentru aceleași acuzații a fost trimisă în judecată inclusiv firma Polaris M Holding. În timp ce procurorii DNA finalizau ancheta în România, la mii de kilometri distanță, peste ocean, unchiul deputatului Martin făcea cunoștință cu pușcăriile americane după ce a încercat să mituiască un ofițer al US Air Force. Presa americană relatează că Dumitru Martin a fost încătușat chiar pe 1 decembrie, de Ziua Națională, pe aeroportul internațional din San Francisco, unde sosise după o deplasare la New York.  Martin fusese chemat acolo de ofițeri FBI sub acoperire, care susțineau că sunt intermediarii șpăgii, asta după ce, în urmă cu trei luni, Polaris M Holding plătise o tranșă de 100.000 de dolari dintr-o mită de 1 milion de dolari, potrivit unor documente făcute publice de anchetatorii americani.

Banii respectivi au fost luați de un ofițer din structura de conducere a escadronului contractor de la baza aeriană Travis, care colabora însă cu FBI. Ancheta a fost condusă de agentul special Matthew Young, care a menționat că cercetările sale asupra familiei Martin și a altor persoane din anturajul acestuia au început în iulie 2014, cam când s-au înmulțit și acuzațiile de corupție ce îi erau aduse lui Radu Mazăre. Agentul FBI a descoperit atunci că procurorii DNA deja lucrau la cazuri de corupție ce vizau firma familiei Martin. „În cadrul anchetei mi s-a comunicat că autorităţile române investigau Polaris pentru corupţie şi dare de mită către autorităţi locale şi funcţionari români ai statului", menționează agentul FBI.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: