Femeie gravidă cu copii, printre dărâmături. Guvernul a minţit!

Ajutoarele promise de Ponta sinistraţilor din Bumbeşti Piţic au fost date uitării, iar oamenii aşteaptă iarna în case gata în orice moment să se prăbuşească. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât unii dintre copii dorm în camere cu tavane căzute şi pereţi crăpaţi. Viaţa lor şi a părinţilor s-a îngreunat foarte mult, mai ales că au rămas fără apă potabilă după ce fântânile le-au fost acoperite cu bolovani. O mamă a două fetiţe, însărcinată cu alt treilea copil, este nevoită să urce zilnic o coastă foarte abruptă pentru a umple găleţile cu apă. Locuinţele au fost afectate de alunecări de teren acum câteva luni.

Trei dintre familiile ale căror case au fost afectate de alunecările de teren continuă să doarmă în locuinţele distruse. Doar proprietara unei case distruse în totalitate stă la rude. Într-o cameră cu pereţi crăpaţi locuieşte o familie cu două fetiţe, cu vârste de 4 respectiv 7 ani. Mama este lor este gravidă în luna a cincia cu al treilea copil. Într-un alt spaţiu, care cândva fusese o cameră, doarme bunicul copiilor.

Pentru această familie, autorităţile judeţului au adus un modul care de mai bine de o jumătate de an stă tot închis. Oamenii spun că le este imposibil să se mute în modul, dat fiind faptul că au aici o întreagă gospodărie. „Casa noastră a avut patru camere, două sus şi două jos. Acum nu mai avem garduri, iar camerele s-au dărâmat. Eu cu soţul şi fetiţele stăm într-o cameră care poate oricând să se prăbuşească. Socrul meu stă într-o altă încăpere, care fusese şi ea o cameră. Nu putem să stăm în modul noi patru şi cu socrul. Aici avem animalele, unde le ducem în modul? Avem 22 de oi, 4 porci, o vacă, un viţel, păsări, iepuri, aveam tot ne trebuie până a se întâmpla nenorocirea asta. Când au venit aici autorităţile judeţului au promis că ne fac casă, că ne dau materiale de construcţii pentru a ne reface casele, dar n-am primit nici măcar un sac de ciment. Vine iarna, pereţii sunt crăpaţi, soba e crăpată, dar nu interesează pe nimeni. Noi am încercat să reparăm cât am putut ca să putem intra în casă, dar nu avem bani pentru a face reparaţii capitale”, a declarat Ana Maria Cărbunescu. Femeia este însărcinată cu al treilea copil, iar viaţa ei nu este deloc uşoară. Această familie a rămas şi fără apă potabilă, după ce fântâna a fost acoperită de bolovani. „Fântâna e dărâmată, au căzut pietre în ea, practic a fost acoperită cu pământ. De jur împrejurul ei s-au făcut gropi, pe care le-am acoperit cu nişte butoaie ca să nu cadă mieii în ele. Sunt gravidă şi mi-e foarte greu să urc coasta asta cu cada de rufe în spate, până la râu”, a precizat Ana Maria Cărbunescu.

Pomii fructiferi, o amintire pentru un bătrân de 93 de ani

La 93 de ani, Ion Condel îşi aminteşte de pomii fructiferi care erau în zonă până în primăvara acestui an, când s-a produs alunecarea de teren. „Aici aveam pomii fructiferi, făceau pere bune de mâncau toţi copiii. În primăvară, totul s-a înfundat ca într-o oală, tot pământul, în partea cealaltă s-a făcut un ogaş mare. A fost furia lui Dumnezeu. Atunci ni s-a promis multe ajutoare, dar ne-au dat de ne-am săturat. Nu am văzut aici nici o maşină care să aducă măcar vreo cărămidă pentru vreo casă. Eu vreau să se facă şi drumul care duce la tarlale”, spune Ion Condel. Deşi sinistraţii stau în continuare în fostele locuinţe, primăria nu a ridicat ordinul de evacuare. „Au mai fost ceva precipitaţii, dar nu s-au mai reactivat alunecările de teren. Noi avem un ordin de evacuare, dar nu l-am ridicat pentru că zona respectivă este considerată în continuare un pericol. Am trimis însă o adresă la Prefectură prin care am cerut să fie ridicat modulul adus pentru sinistraţi. Nu are rost să-l mai ţinem aici pentru că oamenii nu vor să se mute, au gospodării, au animale acolo şi nu vor să plece”, a declarat Michy Nioaţă, primarul comunei Bumbeşti Piţic.

RECOLTE

Autorităţile locale au reuşit din bugetul propriu să refacă drumurile spre casele sinistraţilor, însă nu au posibilitatea de a reface drumul ce duce spre terenurile agricole, acolo fiind creat un crater de aproximativ 50 de metri. „Pe lângă ajutoarele pentru sinistraţi, am cerut şi 150.000 de lei de la Guvern pentru refacerea drumului vechi, care facilita accesul spre zona agricolă, însă ambele solicitări au rămas fără răspuns”, a mai precizat primarul Michy Nioaţă.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: