Fermierii gorjeni se bazează pe tractoare puţine şi vechi

Deşi este o localitate urbană, municipiul Târgu Jiu are cele mai multe tractoare din judeţ. La polul opus se află oraşul Rovinari care nu are decât două tractoare.

„Municipiul Târgu Jiu are o suprafaţă arabilă de 3818 hectare şi este deservit de 125 de tractoare; urmează comuna Băleşti cu o suprafaţă arabilă de 3445 de hectare şi 106 tractoare; pe locul al treilea se află oraşul Târgu Cărbuneşti cu o suprafaţă de 3198 de hectare de teren arabil şi 90 de tractoare. La coada clasamentului se află oraşul Rovinari cu o suprafaţă de 228 de hectare teren arabil şi doar 2 tractoare. De asemenea, la Mătăsari avem 25 de tractoare la o suprafaţă de 412 hectare de teren arabil. Surpriza vine din partea comunei Turcineşti care deţine 96 de tractoare pentru o suprafaţă de 411 hectare de teren arabil”, a menţionat directorul Direcţiei Agricole Gorj. 

Programul Rabla nu e avantajos

Proprietarii de tractoare care înlocuiesc un vehicul vechi cu unul nou pot obţine o primă de casare de până la 17.000 de lei, dar nu mai mult de 40% din preţul de achiziţie al unui tractor nou. Fermierii spun că valoarea tichetelor este nesemnificativă în raport cu preţul unui tractor bun. În plus, la nivelul judeţului Gorj nu există nici un centru de colectare a tractoarelor prin Programul „Rabla”. „Prima de casare a tractoarelor este foarte mică în comparaţie cu preţul unui tractor bun. Statul dă un voucher de 17.000 de lei, iar un tractor bun costă undeva la 20.000 de euro. Sunt şi tractoare făcute de chinezi care costă în jur de 8.000-10.000 de euro, dar piesele sunt de proastă calitate şi se duc foarte repede. Am avea un tractor care îndeplineşte condiţiile pentru a obţine prima de casare, dar nu vom apela la Programul „Rabla”. Am mai stat de vorbă cu marii fermieri din Gorj şi am înţeles că nici unul nu îşi va achiziţiona tractor nou prin Programul Rabla. În Gorj, nici nu există o firmă autorizată care să colecteze tractoare prin Programul Rabla. Am înţeles că ar exista una pe la Craiova”, a declarat Cristi Marinescu, fermier din comuna Băleşti.       

Agricultură în Gorj cu utilaje vechi

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Gorj spun că majoritatea tractoarelor cu care se face agricultură la nivelul judeţului sunt vechi. Din cele aproximativ 3200 de tractoare care lucrează pământurile Gorjului, circa 1900 de tractoare sunt de 65 CP, restul fiind tractoare de 45 CP. „Parcul de tractoare existent la nivelul judeţului este învechit. Utilaje noi au doar asociaţiile agricole mari. Predomină tractoarele U 650, cu 65 de cai putere”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: