Generalii fără armate şi caporalul Blaga

PD-L vrea să meargă singur la europarlamentare şi are şansa unui 20%, poate chiar mai mult, având în vedere cum merg lucrurile la guvernare. Motivele pentru care pedeliştii nu vor să se mai asocieze cu partiduleţele de pe dreapta eşicherului politic sunt mai multe. Primul ar fi acela că au învăţat ceva din alegerile parlamentare, compromise sub sigla ARD, care nu a spus şi nu va spune niciodată nimic electoratului de dreapta. PD-L a fost atunci căpuşat de alte partiduleţe de dreapta, fără valoare electorală, doar cu lideri ambiţioşi. În fapt, nişte generali fără armate, care îşi permit totuşi să îl privească de sus pe caporalul Blaga.

Noua Republică, Forţa Civică, Iniţiativa Liberală, Partidul Mişcarea Populară, PNŢCD sunt partidele care se uită strâmb la PD-L, că nu acceptă unificarea dreptei. Care unificare? Toate aceste partide nu au demonstrat nimic până acum, nu au trecut nici un test electoral, dar vor locuri eligibile şi chiar să propună prezidenţiabilul dreptei. Mulţi oameni din aceste mişcări şi partide au plecat din Partidul Democrat Liberal după ce Traian Băsescu a spus celebrul „Adio PDL!”. De ce vor acum să se întoarcă? Răspunsul este simplu, ca să le ia locul celor care conduc acum şi care nu sunt agreaţi de Traian Băsescu.

PD-L nu se poate disocia de Traian Băsescu, după o colaborare atât de lungă, chiar dacă acesta a spus „Adio!”. Nici după ce l-a atacat dur la Blaga, care a avut tupeul de a câştiga alegerile în faţa Elenei Udrea. Nici după ce l-a atacat pe Predoiu, doar pentru că acesta este favoritul partidului pentru a intra în lupta prezidenţială, unde din motive care îmi scapă, Băsescu o vede cu şanse mai mari pe Udrea. Sau poate, în virtutea pactului de coabitare, vrea să îi asigure o victorie uşoară lui Victor Ponta, care va fi cel mai probabil prezidenţiabilul propus de PSD.

Ei bine, pedeliştii nu se disociază de Băsescu, dar îşi văd liniştiţi de drum. Timpurile când vorbele acestuia erau ordine pentru pedelişti par să fi trecut. Dacă Blaga rămâne pe poziţii până la europarlamentare, PD-L va redeveni un partid puternic. Şi va negocia de pe alte poziţii pentru unificarea dreptei, altfel necesară pe scena politică.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: