Guvernul pune o nouă taxă pe cărbunele şi energia de la CEO

Guvernul condus de Victor Ponta pune noi taxe pentru companiile de stat! O ordonanţă aprobată în ianuarie, dar publicată luni în Monitorul Oficial, pune noi biruri la companii precum CE Oltenia. Compania din Gorj, dar şi altele care exploatează resurse naturale, altele decât gazele, vor trebui să plătească impozit pe cărbunele exploatat sau pe energia vândută pe bursă. Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia spun că această măsură va afecta în special consumatorii.

Conform noilor reglementări prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr 6 din 22 ianuarie, societăţile care exploatează resursele naturale, altele decât gazele naturale, şi le valorifică sau cei care le folosesc pentru obţinerea altor produse, trebuie să plătească la stat un impozit pentru veniturile obţinute din aceste activităţi. „Operatorii economici care exploatează resurse naturale şi le valorifică ca atare sau în urma unui proces de prelucrare fără a fi folosite de aceştia pentru obţinerea altor tipuri de produse datorează impozit pentru veniturile obţinute din valorificarea acestora”, se arată la articolul 3. De asemenea, potrivit ordonanţei aprobată de Guvern la începutul anului, şi de Parlament pe 1 octombrie „operatorii economici care folosesc resursele naturale exploatate ca materii prime pentru obţinerea altor produse (de exemplu, produse energetice) şi al căror preţ este cotat la bursă, datorează impozit pentru partea din venitul rezultat din valorificare produselor finite, corespunzătoare materiilor prime”.

Medinţu: Pică prost dacă o să fie aşa

 Reprezentanţii CE Oltenia spun că această măsură va conduce la o majorare a preţurilor care se va resimţi în special în buzunarul consumatorilor. „Pică prost dacă o să fie aşa. Practic va creşte costul la consumatorul final. Dacă creşte impozitul ăsta o să crească la toată lumea. El se va regăsi în preţ şi va suporta consumatorul final pentru că, practic, preţul cu care pleacă energia de la noi până ajunge la consumatorul final se dublează, e de 2,5 ori mai mare, în situaţia asta o să fie şi mai mare. E normal că, dacă se mai impune o taxă să se regăsească în preţul de cost şi implicit în preţul de vânzare. O să vedem ce se întâmplă, nu cunosc problema”, a spus Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice din cadrul CE Oltenia.

BURSA

CE Oltenia va scoate săptămâna aceasta pe piaţa de energie câteva pachete. „Noi am vândut până acum 740 MW ca putere medie orară pentru anul 2014 şi în data de vineri avem iar pachete ieşite pe piaţa OPCOM. E un pachet de exemplu de 200MW putere medie pe tot anul 2014, alte pachete sunt pe lunile noiembrie şi decembrie, alte pachete sunt de la 1 noiembrie până la 30 aprilie, cam astea trei tipuri de pachete sunt scoase”, a mai spus Aurel Medinţu. 

CALCUL

Pentru a stabili partea din venit corespunzătoare valorii materiilor prime se ia în calcul cantitatea de produse vândute, coeficientul de producţie şi media preţurilor de referinţă pe sortimente de resurse naturale. Impozitul se datorează şi pentru resursele exploatate înainte de 1 februarie 2013 şi vândute după această dată.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: