În război cu DNA

Politicienii cu dosare şi cei care se aşteaptă să aibă par să se grupeze într-o luptă pentru dărâmarea DNA. Departe de a fi o instituţie perfectă, DNA este însă extrem de utilă pentru restartarea societăţii româneşti. O societate în care nu poţi ajunge într-o funcţie importantă dacă nu faci politică, o societate în care nu poţi dezvolta o afacere corectă, pentru că şpăgile cerute de slujbaşii statului trebuie şi ele produse cumva. O societate strâmbă, cu abuzuri la vedere, pentru că mulţi se cred puternici. Sau aşa era până mai anul trecut, când procurorii au scăpat de sub control politic şi au început să „aresteze” de peste tot. Pe mine mă supără la şefa DNA că nu recunoaşte faptul că multe dosare au fost ţinute la sertar. Spune că anul trecut procurorii au avut o prioritizare a dosarelor, anul acesta este alta. Dacă Laura Codruţa Kovesi nu joacă pe cartea sincerităţii şi nu acceptă faptul că şi în ograda ei sunt probleme, va pierde din adepţi.

Am crezut întotdeauna că oamenii trebuie apăraţi de instituţii şi nu invers. Şi totuşi, s-ar putea să vină vremea în care oamenii trebuie să apere DNA. Asta pentru că politicienii cu dosare par să îşi folosească funcţiile înalte pentru a decredibiliza şi dărâma Direcţia Naţională Anticorupţie. Băsescu nu mai are funcţii, dar vorbele lui grele la adresa procurorilor reuşesc să păteze încet, dar sigur, imaginea DNA. Adversarul lui politic Tăriceanu îi ţine isonul şi face toate demersurile ca preşedinte al Senatului pentru a bloca unele dosare. Iar „curajul” lor îi inspiră şi pe alţii. Şova reclamă DNA pentru că cercetarea dosarului Rovinari-Turceni a durat prea mult. Ponta a avut ieri o întâlnire cu noul şef al SRI, Hellvig, iar în guvern era şi Sebastian Ghiţă la ora respectivă. Surse spun că lui Hellvig i s-a spus prieteneşte că are dosare la DNA şi că ar trebui să îşi apere pielea. Televiziunile centrale, cu patroni în vizorul DNA, speculează fiecare greşeală a procurorilor. Nu sunt puţine, dar nici atât de grave încât să transformi DNA într-un monument al incompetenţei.

Gruparea anti-DNA este abia în formare, dar cred că va deveni foarte vizibilă. Iar cu o manipulare bine făcută prin presă, poate avea chiar succes. Cine va apăra DNA, atunci când va fi nevoie? Mă îndoiesc că vor ieşi românii în stradă. Preşedintele Iohannis... va spune trei cuvinte, va arunca o postare pe facebook. Societatea civilă? Există oare? Ziariştii oneşti? A început deja îndepărtarea lor din televiziuni. Europa? America? Îl interesează pe Ponta ce spun partenerii externi, atunci când este vorba de libertatea lui? Rămâne de văzut. Cert este că Laura Codruţa Kovesi nu poate fi lăsată singură într-o astfel de luptă. Oricât de puternică ar fi, este totuşi un om împotriva celui mai puternic sistem mafiot din Europa.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: