Încă o amânare în procesul şefilor de la mina Petrila

Rudele minerilor morţi în exploziile din noiembrie 2008 din Valea Jiului au puţine şanse să vadă vreun şef al minei Petrila condamnat sau disculpat până la toamnă, când se vor împlini doi ani de la producerea nenorocirii, la termenul de ieri de la Judecătoria Târgu Jiu fiind cerută reluarea anchetei. Aprobarea unei asemenea cereri ar face ca procesul să mai fie amânat cu câteva luni, timp suficient încât să treacă şi vacanţa de vară, inculpaţii din dosar considerând însă că ancheta în care sunt implicaţi nu ar fi fost tocmai una corectă. Ei vor acum reluarea procedurilor pentru a-şi proba nevinovăţia.

Avocaţii directorilor Exploatării Miniere Petrila, acuzaţi de moartea celor 12 mineri în explozia din noiembrie 2008, au solicitat la termenul de ieri magistraţilor de la Judecătoria Târgu Jiu să retrimită dosarul la Parchet pentru refacerea anchetei. Inculpaţii au lipsit la primul termen, de acum două săptămâni, iar judecătorii deciseseră ca aceştia să fie aduşi de Poliţie, însă, ieri, cei în cauză s-au prezentat fără probleme. Alături de ei au fost şi apărătorii care le pledează nevinovăţia. Unul dintre aceştia este avocatul Constantin Graure, apărător al directorului Aurelian Necula, un mai vechi cunoscut al magistraţilor gorjeni din procesele în care acesta îl reprezenta pe fostul lider sindical Miron Cozma, cu circa un deceniu şi ceva în urmă.

Graure a pledat ieri la fel ca şi colegii săi, care îi apără pe ceilalţi doi inculpaţi, inginerii Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, toţi trei fiind de părere, din diferite motive că ancheta procurorilor hunedoreni este incompletă. „Am solicitat restituirea dosarului la Parchet pentru completarea urmăririi penale sau refacerea urmăririi penale întrucât considerăm că ancheta nu este una completă.  Aşteptăm să vedem ce va decide instanţa”, a menţionat Graure. Cei trei foşti şefi ai minei Petrila sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, precum şi nerespectarea normelor de protecţie a muncii. Fostul director Aurelian Necula este acuzat de procurori, conform rechizitoriului, de faptul că, după prima explozie produsă la Petrila în 15 noiembrie 2008 nu a dispus retragerea echipelor de salvatori minieri din subteran, unde exista pericolul producerii unor noi explozii. Declaraţiile adunate la dosar arată că şefii ortacilor morţi ştiau de pericolul din subteran, de concentraţiile mari de metan şi de faptul că mai avuseseră loc mici aprinderi, care prevesteau, într-un fel nenorocirea ce avea să vină. „În jurul orei 17.30, când din subteran s-a comunicat că echipa condusă de Vişan Trandafir, în urma măsurătorilor, înregistrase o concentraţie  de metan de peste 3 % , şeful Inspectoratului Teritorial  de Muncă, Ileana Bodea, a informat conducerea I.T.M. Hunedoara  şi conducerea Inspecţiei Muncii, solicitându-i, totodată, învinuitului Aurelian Necula retragerea echipelor de salvatori  din zona abatajului. În ciuda solicitărilor exprese, repetate, învinuitul nu s-a conformat, situaţie în care aceasta a solicitat  registrul unic de control, pentru a se consemna în scris dispoziţia de retragere a personalului din zonă. (…) În jurul orei 18.20, sosind formularul de proces-verbal, s-a trecut la întocmirea actului de sistare a activităţii, dar în momentul în care învinuitului i se solicita să ia cunoştinţă de dispoziţia de sistare şi să semneze procesul-verbal, s-a produs cea de-a doua explozie. După ce şi-a revenit din şoc, în jurul orei 18.40, învinuitul a semnat actul menţionat”, se arată în rechizitoriul înaintat de procurori la instanţă. Documentul respectiv confirmă astfel spusele ortacilor despre munca grea din subteran, despre riscurile de acolo şi despre faptul că şefii îi obligau să intre la sute de metri în pământ, indiferent de concentraţiile de metan, singurul interes al acestora fiind producţia de huilă.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: