Încasarea taxelor locale, blocată de Codul Fiscal

Activitatea Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale din cadrul primăriei Târgu Jiu este blocată de aproape o săptămână, la fel ca în multe alte direcţii din ţară. De vină pentru această situaţie nu sunt soft-urile, ci mai degrabă un articol al Noului Cod Fiscal care le-a dat mări bătăi de cap finanţiştilor şi economiştilor. Articolul de lege este neclar şi lasă loc de interpretări, motiv pentru care a fost retrimis guvernanţilor să-l lămurească. Până ce se dezleagă taina, Direcţia de Taxe şi Impozite Locale eliberează chitanţe manuale, doar în regim de urgenţă.

Contribuabilii din Târgu Jiu îşi vor putea plăti taxele şi impozite locale începând de luni, 11 ianuarie 2016, speră autorităţile locale. În prezent întreaga activitate a Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale este dată peste cap de nişte erori legislative apărute în Codul Fiscal care a intrat recent în vigoare. ”În 30 decembrie 2015 a apărut legea 358, dar încă aşteptăm normele de aplicare la codul fiscal, norme care să lămurească calcul impozitului pe teren. Noi eram pregătiţi să deschidem pe 4 ianuarie, dar am fost anunţaţi că aceste norme sunt din nou în discuţie la guvern. Este vorba de o neclaritate apărută la un articol din lege”, a spus Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu Jiu.

În fapt, este vorba de articolul 465 din legea 358. ”În cazul unui contribuabil care deţine mai multe terenuri situate în intravilanul aceleiaşi unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale, suprafaţa de 400 m2 prevăzută la alin. (2) se calculează o singură dată, prin însumarea suprafeţelor terenurilor, în ordine descrescătoare”, se arată în articolul respectiv. Până ce guvernanţii vor da o nouă interpretare acestui text de lege, angajaţii Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale efectuează doar operaţiunile urgente. ”Nu lucrăm informatic, dar ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale, nu putem încasa decât pe chitanţe normale în caz de vânzări, înstrăinări, dar o facem manual. Până la urmă tot noi vom munci mai mult, căci apoi va trebui să introducem toate aceste documente în sistemul informatic. Cel târziu luni credem noi că se va da o interpretare corectă şi lucrurile vor intra în normal”, a spus Mariana Budulan, director.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: