Inevitabil va fi rău!

De mult timp judeţul Gorj pare desprins de lume. Trăieşte autarhic, ca o mică Albanie din vremea comunismului. Aici totul se învârte în jurul cărbunelui şi nu de ieri, de azi, ci de când în zonă s-au construit centralele electrice, carierele şi minele de cărbune. Toată forţa de muncă pe care au absorbit-o centralele electrice şi carierele de cărbune nu putea proveni decât de la fostele CAP-uri, din zone care au predat după anul 1970 către industria care se înfiripa primele cadre de conducere precum şi forţa de muncă. Obiceiul s-a păstrat până în zilele noastre, când primele generaţii de lucrători în această industrie au predat ştafeta copiilor lor, iar copiii la rândul lor au predat-o în acelaşi fel mai departe. S-a creat un fel de forţă de muncă enclavizată în care toată lumea era rudă cu toată lumea, iar ştafeta se preda din generaţie în generaţie, astfel încât în branşă pătrundeau mai puţin oamenii din afara judeţului sau din afara familiilor angajate deja.

Mulţi ani, entităţile industriale erau considerate strategice şi erau sub comandă militară, măsură care, deşi restrictivă, avea şi avantajul că i-a apărat pe mulţi de tentaţiile pentru care acum vedem parada cătuşelor. După 1990 s-au rupt zăgazurile, s-a demilitarizat zona şi s-a dat drumul la cârdăşie, furăciune, accesul nulităţilor către pârghiile de conducere, interferenţa politicului în deciziile economice, bătălia pentru banii negri folosiţi în politică. Complexurile electrice au devenit o mană cerească pentru partidele politice care nu vedeau în ele entităţi economice strategice menite să păstreze independenţa energetică a ţării, ci sursă inepuizabilă de stors bani negri.

De doi-trei ani actualii politicieni au schimbat metoda. Pun în fruntea centralelor tot felul de politruci analfabeţi profesional, cu singurul scop de a aduce entităţile industriale la o valoare cât mai aproape de zero şi, bineînţeles, urmată de o vânzare pe un leu, dar cu un comision despre care nu vom afla niciodată.

Pentru acest lucru guvernul lui Victor Ponta a pus în fruntea celui mai mare complex energetic pe bază de cărbune, Complexul Energetic Oltenia, pe un controversat om politic, Laurenţiu Dan Ciurel, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD. Guvernul Ponta ar trebui să explice de ce din numărul mare de specialişti cu CV-uri impresionante l-a ales tocmai pe Ciurel. Dar, poate ştie Ponta ce ştie din moment ce a fost dispus să destituie Consiliul de Supraveghere al unităţii, dar nu a mişcat nici un fir de păr din capul celui care a distrus un sistem de care depinde independenţa economică a ţării....

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: