Îngrijirea la domiciliu, tot mai solicitată de pacienţi

Zeci de pacienţi care suferă de afecţiuni grave apelează tot mai des la Compartimentul de Îngrijire la Domiciliu din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Compartimentul a fost înfiinţat în urmă cu aproape un an şi de el răspund un medic curant şi patru asistenţi medicali. De cele mai multe ori beneficiază de aceste servicii gorjenii cu fracturi şi pacienţii oncologici.

Îngrijirea la domiciliu a devenit un serviciu tot mai accesat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. În medie, lunar, şapte sau opt gorjeni beneficiază de îngrijire după ce o perioadă au fost internaţi în spital. Din păcate, spun medicii, finanţarea pentru acest sector este tot mai slabă. Încă de anul trecut, s-a înfiinţat acest departament de îngrijire a bolnavilor la domiciliu şi există pacienţi care beneficiază de aceste îngrijiri în baza aprobărilor şi documentelor eliberate de Casa de Asigurări din Gorj.
În principal, se acordă pentru pacienţii care după o internare nu se pot mobiliza pentru a-şi continua tratamentul, vorbim aici de pacienţi cu fracturi la membrele inferioare, pacienţi oncologici, neurologici, care după perioada spitalizării, medicul curant îi recomandă în continuare un tratament la domiciliu. ”Este din ce în ce mai mare acest număr al pacienţilor care solicită acest serviciu, bineînţeles că ne confruntăm cu limitarea lor din cauza fondurilor de la Casa de Asigurări. Am avut o medie de opt, nouă, chiar zece pacienţi care au beneficiat de acest serviciu al Spitalului Judeţean”, a spus Ramona Oprea, medic coordonator al Compartimentului de Îngrijire la Domiciliu.

Buget
Potrivit Casei Asigurărilor de Sănătate Gorj, bugetul alocat în primele șase luni al acestui an, acestui sector este de 280.000 de lei. Un singur pacient poate beneficia de maxim 90 de zile de îngrijire la domiciliu într-un an calendaristic. ”Nu există buget pentru spital sau pentru un anume furnizor, există buget pentru acest domeniu de activitate și se eliberează decizii în limita bugetului. Noi, în limita bugetului, eliberăm decizii prin care le aprobăm efectuarea de îngrijiri. Pacienții aleg singuri la ce furnizor apelează pentru serviciile de îngrijire la domiciliu”, a spus Daniel Șurlea, directorul economic al CJAS Gorj.

Vizualizări: 255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: