Justiţia gorjeană, mai blândă cu evazioniştii străini

Un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu destul de mare pentru bugetul de stat a trecut aproape neobservat în plan local, asta în condiţiile în care patronii unor firme ajung să stea în arestul Poliţiei fie şi pentru 24 de ore pentru sume mult mai mici. Un cetăţean italian a fost judecat în ultimele luni în stare de libertate la Tribunalul Gorj, fiind acuzat că nu a plătit impozite şi TVA în valoare de aproape 800.000 de lei, pedeapsa pe care el a primit-o acum din partea magistraţilor fiind însă una cu suspendare, aşa cum s-a dat cam în toate dosarele în care acuzaţiile au fost de evaziune fiscală.   

D’Avino Raffaele, administrator al firmei DafinFlor Imperio SRL Târgu Jiu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj în octombrie 2012, fiind acuzat că a importat cantităţi mari de fructe, legume şi flori din Italia, neplătind statului taxele şi impozitele aferente. Anchetatorii au calculat un prejudiciu de circa 800.000 de lei, firma cetăţeanului italian intrând în faliment, alături de altele pe care acesta le-a avut înfiinţate pe raza judeţului Gorj. Acum magistraţii au dat verdictul şi au decis să-l condamne pe D’Avino Raffaele la 4 ani de închisoare. Prin acelaşi verdict, ca pedeapsă complementară, pentru 4 ani, acestuia i se interzice să mai fie administrator de firmă, partea bună pentru italian fiind aceea că judecătorii au decis să suspende condiţionat executarea pedepsei decise în cazul său.

Obligat să rămână opt ani în România

Acesta are la dispoziţie o perioadă de 8 ani de încercare, timp în care nu are voie să recidiveze. În plus, i-au fost impuse o serie de restricţii pe care, de asemenea, dacă nu le respectă, plăteşte cu libertatea. Pe toată perioada celor 8 ani, în cazul în care sentinţa rămâne definitivă, acesta nu are voie să părăsească teritoriul României şi, periodic trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Ilfov, italianul mutându-se cu domiciliul mai aproape de Bucureşti după ce a început procesul de evaziune de la Târgu Jiu. De asemenea, dacă verdictul rămâne definitiv, patronul italian ar trebui să plătească la bugetul de stat, solidar cu firma sa, aproape 800.000 de lei, indexaţi la zi, pentru a achita taxele şi impozitele restante.

Din sentinţa judecătorească reiese că la câteva săptămâni de la începerea procesului, pentru a le proba magistraţilor bunele sale intenţii, italianul a plătit aproape 180.000 de lei, pentru restul sumei fiind instituit sechestrul asigurator pe bunurile mobile şi imobile care îi aparţin. D’Avino Raffaele mai are de achitat suma de 6500 de lei drept cheltuieli judiciare, din care 6000 de lei reprezintă cheltuielile din timpul urmării penale. Printr-o altă sentinţă a aceleiaşi instanţe, din 6 februarie anul acesta, cetăţeanul italian a fost obligat de magistraţi să achite către firma sa suma de 3.281.853,34 lei, o solicitare în acest sens fiind depusă la Tribunalul Gorj de către lichidatorul judiciar al societăţii administrate de către D’Avino Raffaele până la intrarea în faliment a acesteia. Nici această sentinţă nu este definitivă, fiind atacată cu recurs, un prim termen din proces fiind programat la Curtea de Apel Craiova pe 17 aprilie.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: