La sate, medicii nu au calculatoare pentru eliberarea reţetelor electronice

Anunţate ca un mare pas făcut în faţă de sistemul sanitar românesc, reţetele pe care pacienţii le vor primi în curând doar în format electronic rămân, pentru moment, cel puţin, un vis frumos în mediul rural. Medicii de familie sunt „entuziasmaţi” până la cer când aud că vine vorba despre aşa ceva, problemele tehnice şi de infrastructură făcându-i pe oamenii în halate albe să zâmbească politicos şi să vorbească „în ghilimele” despre un astfel de subiect.

La „doi paşi” de Târgu Jiu, la Turcineşti, cabinetele medicale ale celor două doctoriţe din comună sunt aceleaşi ca înainte de 1989. Nimic nu pare să se fi schimbat prin clădirea cu aer vechi şi plină de afişe electorale, că doar e momentul să se afirme şi candidaţii. Calculatoarele există, dar nu sunt vizibile. „Sunt sub cheie”, explică dr. Minodora Pârvulescu, care dă asigurări că a făcut eforturi pentru a învăţa limbajul informatic necesar în activitatea sa viitoare. „Avem şi calculatoare, chiar dacă nu se văd. Sunt sub cheie.  Ne descurcăm mai greu pe moment, dar trebuie să ne descurcăm. Chiar dacă mulţi dintre noi suntem trecuţi de 50 de ani, trebuie să ne descurcăm. Nu arătăm noi ca unii care se descurcă-”, întreabă doctoriţa, care răspunde tot cu o întrebare atunci când este întrebată despre cât de bine funcţionează internetul în localitate. „Toate merg aici la Turcineşti ca pe bandă. O să ne descurcăm, nu credeţi-”, mai spune aceasta.

Nu au calculatoare

La câteva ziduri mai încolo, în aceeaşi clădire, dr Turturica Hortopan rămâne surprinsă să afle că interesează pe cineva problema reţetelor electronice. Pe biroul său nu există, evident, vreun calculator, semn că aplicarea reformelor din sistemul sanitar nu se va face aici prea repede. „Deocamdată eliberăm reţete în mod clasic, să spunem aşa. Nu suntem informaţi, nu ni s-a dat soft, nu ni s-a comunicat nimic”, spune medicul. În cabinetul său un pacient prinde din zbor discuţia şi pare interesat de modul în care funcţionează sistemul cu reţetele electronice. Teoretic, el nu mai primeşte hârtia de la medicul său cu medicamentele pe care trebuie să le ia pentru reţeta există doar în mediul virtual, iar asta îi permite să îşi ia, la nevoie, un medicament de la o farmacie şi altul de la alta, după cum le găseşte, că şi aici e o problemă. Omul află însă că mai are de aşteptat până când va beneficia de o astfel de reţetă. „Asta e, dacă nu ni le dau electronic, le luăm ca şi până acum, dar măcar să le luăm”, spune bărbatul.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: