La vale!

Nu mă pricep la fotbal, dar mă pricep la mentalităţi. Şi ştiu că în sport este important să ai o mentalitate de învingător. Să vrei să câştigi şi atunci când pare imposibil. Ce văd la Pandurii? Un acţionar care spune: ce dacă nu vom mai fi vicecampioni, ce dacă nu vom mai juca în cupele europene, au păţit-o şi alte echipe. Mentalitate tipică pentru un slujbaş al statului. Că dacă ar fi clubul privat al lui Cârciumaru, probabil ar fi aflat că locul 10 comparativ cu locul al 2-lea înseamnă două milioane de euro în minus numai din drepturile de televizare. Şi că lipsa din cupele europene înseamnă alte milioane de euro lipsă. Anul trecut este singurul în care echipa s-a autofinanţat, dacă este să ne luăm după foştii conducători, tocmai ca urmare a performanţelor sportive. Asta după ani buni de subvenţii puternice de la companiile din minerit şi energie. Că nu putem să mai facem asta, poate fi o realitate, dar să spunem că nu e mare problemă că ne întoarcem la subvenţiile de milioane de euro… este o mentalitate de oameni cu acces la buzunarele statului.

Pe aceeaşi logică, şeful politic al judeţului ar putea spune: care ar fi problema dacă ar falimenta Complexul Energetic Oltenia? Au mai păţit-o şi alţii, Oltchim, RAAN.  Care este problema că am pus tot felul de amatori în funcţii de primă mână? Aşa fac toţi. Ce dacă se închid atâtea firme? Se întâmplă şi la alţii. Ce dacă va pierde PSD alegerile prezidenţiale? S-a întâmplat şi cu Năstase. Stop! Până aici. PSD nu are voie să piardă alegerile prezidenţiale tocmai pentru că a mai trecut prin asta. Şi a fost rău. Pentru pesedişti.

Dar, ce spun eu de mentalitatea lui Cârciumaru, când însuşi antrenorul Cristi Pustai are o abordare de loser. „Dacă ai ajuns în vârf, trebuie să cobori”, zice Pustai. O fi valabil la alpinism, dar la alte sporturi se spune „dacă ai ajuns în vârf, trebuie să rămâi acolo”. Poate nu întâmplător, în Liga I, au fost schimbaţi 23 de antrenori în 22 de etape. Dacă şi alţii gândesc aşa, încep să îi înţeleg pe patronii din fotbal. Dacă Pandurii ar fi un club privat, un eşec cu Chiajna ar trebui să fie ultimul pentru Pustai.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: