Laurenţiu Ciurel, managerul 1%

Laurenţiu Ciurel nu şi-a îndeplinit indicatorii de performanţă pentru a rămâne în fruntea Complexului Energetic Oltenia, potrivit raportului Consiliului de Supraveghere la 6 luni. Pe primele 6 luni, Laurenţiu Ciurel a reuşit să realizeze 100% un singur proiect: modernizarea cantinei de la Săcelu. În acelaşi timp, are un grad de realizare de 1% la nivelul cheltuielilor cu mentenanţa şi o pierdere de 193 de milioane de lei. Acesta nu şi-a îndeplinit indicatorii nici în 2013 pentru că atunci minerii şi energeticienii nu au putut beneficia de banii incluşi în pachetele de performanţă, aproximativ 100 de milioane de lei, deoarece conducerea nu a vândut energie.

Din anexele raportului Consiliului de Supraveghere pe primele 6 luni rezultă că Laurenţiu Ciurel s-a ţinut de promisiune într-o singură situaţie: a modernizat cantina de la Staţiunea Săcelu. Este singurul procentaj de 100% din analiza indicatorilor din plan. La alţi indicatori precum vânzarea de energie sau investiţii, planul de management nu a fost respectat.

1%, cheltuielile cu mentenanţa

Cifrele la care se uită eventualii investitori arată că la CE Oltenia este o pierdere de 193 de milioane (EBIT-profit operaţional după amortizare) pe primele 6 luni şi că EBITDA (n.red- profit operaţional înainte de amortizare) are un grad de realizare de 17,7%. Acelaşi raport arată că la 9 luni, CE Oltenia va avea o pierdere de 155 de milioane de lei. 

De asemenea, pe primele 6 luni, la capitolul venituri din vânzarea energiei planul de management a fost pus în aplicare în proporţie de 34,8%, vânzările fiind de doar 866.483 mii de lei. La veniturile din vânzarea cărbunelui gradul de realizare a indicatorilor este 32%.

Potrivit evaluării indicatorilor, au fost realizate doar 41% din investiţiile de mediu planificate. De asemenea, programul de investiţii a fost respectat în proporţie de 31%. Dar, cele mai mici cifre apar la cheltuielile cu mentenanţa. Compania a aplicat în ultimii doi ani un plan de reorganizare prin care s-a pus accent pe Unitatea de Mentenanţă. Dar cheltuielile de creştere a activităţii şi a serviciilor de mentenanţă sunt la nivel extrem de scăzut. Pe energie, valoarea lucrărilor de mentenanţă este de 29%, adică 8.371 mii lei la 6 luni, iar cheltuielile cu mentenanţa în minerit sunt la nivelul de 1,4%!!!  Acestea sunt cifrele din panul de management.

CRITERII

Culmea, deşi lucrurile arată aşa, în anexa privind analiza performanţelor Directoratului condus de Laurenţiu Ciurel rezultă o îndeplinire a criteriilor şi indicatorilor de performanţă de 92,71%. De asemenea, membrii Consiliul de Supraveghere au realizat performanţă de 52,5%. 

COSTURI

Conducerea CE Oltenia şi-a propus să aducă preţul producerii unui MWh la 192 de lei în 2014, iar la primele 6 luni costul de producţie este de 209 lei. Tona de lignit este produsă la CEO cu 67 de lei, dar în planul de management figura cu 57 de lei. Pe bursă, CE Oltenia vinde energie cu 170-180 de lei inclusiv taxa de transport în valoare de 12 lei.

18.215 este numărul de angajaţi prognozat în planul de management al lui Ciurel la finalul lui 2014

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: