Liberalii roşii

Liberalii lui Tăriceanu sunt porecliţi în parlament liberalii roşii. Asta pentru că Partidul Reformator Liberal a fost înfiinţat ca satelit al PSD şi a atras astfel peneliştii care nu s-au putut desprinde de ciolanul puterii. Tăriceanu, liderul lor, este preşedinte al Senatului propus de PSD, nu de PLR, care nici nu are grup parlamentar propriu, ci încearcă să îşi facă loc pe lângă conservatori.

Partidul roşu, PSD, l-a cam lăsat însă în ofsaid pe Tăriceanu cu propunerea de suspendare, pentru a treia oară, a preşedintelui Băsescu. Oare Tăriceanu s-a lansat de capul lui în acest proiect? Nu ar fi exclus, pentru că este genul de politician folosit ca instrument de unii care se cred mai deştepţi decât el, după care Tăriceanu bine înfipt în scaun le dă peste bot. A păţit-o Băsescu, care şi-a văzut partidul scos de la guvernare de un Tăriceanu pe care nu l-a mai putut înlătura de pe scaunul de premier decât prin alegeri. Se pare că nici acum Tăriceanu nu înţelege că are partid, parlamentari, în curând primari şi consilieri doar pentru că PSD are un interes de a fragmenta dreapta. Aşa e Tăriceanu, şi-a luat în serios rolul de preşedinte de Senat şi de partid şi a demarat procedura de suspendare fără consultare cu social-democraţii.

Cert este că PSD nu are un răspuns la provocarea lansată de Tăriceanu. Dacă nu intră în joc, Ponta riscă să piardă Antenele lui Voiculescu, dar şi electoratul dur antibăsist, care se va îndrepta spre Tăriceanu. Dacă intră în jocul suspendării, Ponta nu câştigă mare lucru din punct de vedere electoral, va avea din nou bătaie de cap cu ambasadele şi va fi în final asociat cu eşecul previzibil al acţiunii. Plus că va fi privit ca remorca lui Tăriceanu.

Cei mai mulţi lideri PSD s-au pronunţat deja împotriva suspendării. Ponta a spus că analizează cu responsabilitate posibilele efecte atât ale intrării în acest joc, cât şi ale unui refuz. Tăriceanu a dovedit însă în conflictul din anii trecuţi cu Băsescu că este foarte, foarte căpos. Va merge mai departe pe drumul suspendării, fără susţinerea PSD nu va reuşi să strângă semnăturile necesare, dar dintr-un pion pe tabla lui Ponta va deveni o piesă folositoare adversarilor acestuia. Şi cred că o face din calcul, nu din prostie.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: