Lipsa apei lasă şcolile fără autorizaţii

Peste 120 de unităţi din mediul rural nu sunt autorizate sanitar. Chiar dacă conducerile şcolilor ar depune documentaţia pentru obţinerea autorizării, o bună parte din acestea nu ar primi aviz favorabil deoarece nu beneficiază de apă curentă. La nivelul judeţului Gorj funcţionează 750 de unităţi de învăţământ, dintre care 118 sunt cu personalitate juridică. În conformitate cu o statistică stabilită de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, 621 de şcoli sunt autorizate sanitar, iar 129 sunt neautorizate.

„Majoritatea unităţilor de învăţământ din Gorj au autorizaţii sanitare. De asemenea, dintre cele care nu beneficiază de autorizaţii, o mare parte şi-au depus documentaţia pentru obţinerea avizului favorabil. Există şi unităţi care nu vor fi autorizate din punct de vedere sanitar pentru că în acele zone lipseşte posibilitatea de a beneficia de apă curentă”, spune Camelia Bibere, inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ Gorj. De asemenea, dintre normele europene impuse pentru obţinerea autorizaţiei este construirea unei intrări separate pentru preşcolari în cazul în care grădiniţa funcţionează într-o şcoală. Chiar dacă copiii de la grădiniţele din Borăscu se spală la bazin, primarul afirmă că va depune documentaţia în vederea autorizării. Constantin Ţucu, spune că cele 11 unităţi de învăţământ din localitate au avut autorizaţie pe parcursul anului trecut, numai că aceasta a expirat şi trebuie prelungită. Numai că de la începutul anului şcolar au trecut aproape şase luni de zile, iar documentaţia nu a mai fost depusă. „Avem apă curentă la şcolile primare, iar la grădiniţe copiii se spală pe mâini de la bazin. Chiar săptămâna trecută m-a anunţat directoarea de la şcoală că trebuie să depunem documentaţia pentru autorizaţiile de funcţionare”, spune Constantin Ţucu, primarul localităţii.

Deşi şcoala de centru din localitatea Godineşti, în care învaţă 113 elevi a obţinut în luna noiembrie a anului trecut autorizaţia, unităţile subordonate precum Pârâul de Pripor, Câlceşti şi Arjoci nu au obţinut nici până acum autorizaţia. În aceeaşi situaţie se mai află Şcoala Primară Scurtu din Berleşti, unde studiază 15 copii, şcolile primare Stolojani, Rasova, Găvăneşti din Băleşti, Şcoala Generală Moi din Bâlteni, sau unităţile Pojaru, Poieniţa din Bustuchin.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: