Lista lui Ponta şi trocul lui Iohannis

Victor Ponta a dezvăluit ieri care va fi numele premierului pe care îl va desemna după ce va fi preşedinte. Dacă va fi. Ei bine, vom avea nu unul, ci trei premieri. Tăriceanu este opţiunea politică, pentru că împreună cu el va reface USL. Florin Georgescu e opţiunea economică, pentru că fostul ministru de Finanţe ar putea fi necesar pentru a readuce ţara pe linia de plutire. George Maior, şeful SRI, este opţiunea lui Ponta dacă o fi vreun conflict la graniţa României.

Cum de mai cred unii în ce spune Ponta? Duminică seara, după exit-poll, a spus că marţi anunţă premierul, pentru că i se pare corect ca lumea să ştie ce tandem votează. Iar marţi anunţă o listă de premieri. Mă şi mir că s-a oprit la trei, dar probabil că a lăsat lista deschisă. Că doar duminică seara l-a sunat şi pe Crin Antonescu pentru a-i cere sprijinul, ceea ce într-adevăr i-ar fi putut fi fatal lui Iohannis. Numai că Antonescu s-a declarat scârbit de gestul lui Ponta. Eu cred că premierul propus de Ponta va fi Maior, pentru că e naşul lui, care l-a creat ca om politic şi căruia trebuie să-i întoarcă serviciul.

Românii vor decide în câteva zile cine va fi noul preşedinte al ţării. Vor alege un om dispus să facă orice compromis pentru a-şi atinge scopul sau pe unul care refuză orice troc politic? Ponta s-a aliat deja cu Vadim Tudor şi Kelemen Hunor, cu Meleşcanu şi Tăriceanu, s-a pupat la Antena 3 cu Dan Diaconescu, cel pe care îl făcea saltimbanc atunci când DD îl făcea ciocoi, dar a declarat că ar fi onorat şi de sprijinul Elenei Udrea. Ponta ar mânca şi c… la propriu, dacă asta i-ar aduce voturi.

De partea cealaltă, neamţul Iohannis care spune că nu face trocuri politice cu nici un candidat din turul I, chiar dacă îşi doreşte voturile lor, inclusiv voturile lui Ponta. Toţi analiştii îi sar în cap, că e nebun, că trebuie să facă alianţă cu Udrea, cu Macovei, cu Tăriceanu, cu Kelemen Hunor etc. Poate că este nebun, dar singura lui şansă este să fie diferit de mizerabilii care au umplut scena politică. În ţara asta sunt şi români care nu cred că orice compromis este permis, că scopul scuză mijloacele, că trebuie să te faci frate cu dracul până treci puntea. Uneori este mai bine să pierzi un joc, decât să îl câştigi prin minciună.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: