Mafia politicienilor sau politicienii mafiei?

DNA a dat iama în ultimele săptămâni atât în baronatele politice din judeţe, cât şi în mafia politică de la Bucureşti. Dosarul Microsoft este abia la început, dar suficient să întrezărim o mafie politică ce are ramificaţii în toate partidele. Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost arestat pentru o spălare de bani de vreo nouă milioane de euro. Cam jumătate din această sumă a primit Udrea la divorţ. Nu neapărat din banii murdari, dar totuşi, e greu să nu faci o legătură. Pe la începuturile acestei afaceri, Ponta era avocatul firmelor lui Cocoş, zic gurile rele. Care au mai văzut o legătură şi între Nicolae Dumitru (Niro), un alt şpăgar din dosarul Microsoft, şi familia premierului. Faptul că familia Ponta a cumpărat în ultimii ani două apartamente de lux într-un complex rezidenţial construit de Niro, la preţuri mult sub piaţă, a ridicat de asemenea semne de întrebare. La această oră sunt doar speculaţii, dar nu se ştie ce urmează.

Dincolo de mafia de la vârful partidelor şi din ministere, este cea din judeţe, acolo unde şefii partidelor au devenit adevăraţi baroni, prin faptul că de pixul lor depinde tot: numirea de directori, dirijarea de afaceri, angajări, controale etc. O mafie patronată de Victor Ponta în calitate de preşedinte al PSD. Au şi liberalii şi pedeliştii baronii lor, dar măcar îi aruncă din barcă atunci când DNA începe urmărirea penală. Ponta, în schimb, se solidarizează cu baronii penali, pentru că fără ei nu are electorat.

Din acest punct de vedere, Iohannis are un oarece avantaj în faţa contracandidatului Victor Ponta. Este şef de partid de prea puţin timp ca să fie identificat cu baronii. Nu a fost ministru, aşa că nu poate fi implicat în mega-escrocheriile instrumentate în această perioadă. La primăria Sibiu, pe care o conduce de câteva mandate, nu s-au anunţat deocamdată percheziţii.

Pe tot acest fond, apar reacţiile din ce în ce mai ciudate ale preşedintelui Băsescu. Acesta nu vedea ieri nicio legătură între averea Elenei Udrea şi afacerile ilegale ale lui Cocoş. O legătură pe care o vedem toţi. De ce închide Băsescu ochii? În nici un caz din cauza presupusei relaţii care ar exista între cei doi. Asta este o prostie. Mi-e teamă însă ca susţinerea necondiţionată şi de neînţeles a lui Traian Băsescu pentru Elena Udrea să nu aibă un substrat de afaceri ilegale. Să nu uităm că Dorin Cocoş, alături de Bittner şi Petrache, făcea parte din ceea ce Băsescu numea „mafia personală a lui Adrian Năstase”. De 25 de ani, preşedinţii şi premierii s-au schimbat, mafia a rămas. Putea afacerea Microsoft să străbată cinci guverne fără protecţie de la cele mai înalte niveluri? O fi preluat Băsescu mafia de la Năstase? Se pregăteşte să i-o predea lui Ponta? Este mafia a politicienilor sau bieţii de ei sunt nişte instrumente trecătoare în mâna mafiei?

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: