Mandate pentru Dragnea

Liviu Dragnea va avea o toamnă interesantă, care îi poate aduce un mandat de preşedinte ales al PSD, dar şi unul de arestare în dosarul „Referendumul”. Cronologic, lucrurile se prezintă cam aşa. Pe 28 septembrie are loc primul termen al apelului în dosarul „Referendum”, apel declarat atât de Dragnea, cât şi de DNA. Preşedintele completului de judecată este însăşi şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Pedeapsa primei instanţe a fost de un an de închisoare cu suspendare. Va fi menţinută, va fi achitat Dragnea, va fi condamnat cu executare? Greu de anticipat, cert este că va fi o sentinţă cu efecte majore pentru PSD, pentru lumea politică, pentru guvernare.

Liviu Dragnea este preşedinte interimar al PSD, iar pe 11 octombrie candidează pentru a deveni preşedinte ales. Procesul de la ICCJ nu va avea o sentinţă definitivă până atunci, dar cel mai probabil aceasta va fi dată până la sfârşitul anului. Dacă Dragnea va fi achitat, va deveni probabil cel mai puternic lider politic din România. Dacă va fi condamnat cu executare, PSD va ieşi năucit din această poveste. Dacă va fi menţinută condamnarea cu suspendare, PSD va fi primul partid din România cu un preşedinte condamnat penal şi va fi riscant să intre aşa în anul electoral. Şi totuşi, Dragnea nu are un contracandidat cu şanse, senatorul Savu de la Prahova fiind doar de formă în această luptă.

Dacă soarta lui Dragnea este între un mandat de preşedinte şi unul de arestare, nici Ponta nu este mai liniştit. Dosarul lui penal a fost trimis în judecată, iar la cum funcţionează acum instanţele, o primă sentinţă ar putea veni în câteva luni. Până atunci, în ciuda moţiunii de cenzură de marţi, Ponta are şanse mari să rămână premier. Deşi sunt surse care spun că, dacă Ponta va fi trântit marţi în parlament, Dragnea va fi absolvit de dosarul penal. Dacă ar fi aşa, ar fi încă un argument pentru cei care susţin că de fapt justiţia, deşi dură cu unii, nu face dreptate, ci doar reaşează zonele de putere şi de influenţă din societatea românească.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: