Mesajul unui fost elev al dascălului Elena Roată: M-a format mai întâi ca om și ulterior ca elev

Tudor Colțan, un fost elev al profesoarei și scriitoarei Elena Roată, a scris un mesaj pe contul său de Facebook, în care a transmis cum dascălul i-a impactat viața. ”Doamna Elena Roată mi-a fost profesoară de limbă română, diriginte și, poate cel mai important, un adevarat mentor atunci când aveam nevoie cel mai mult”, a scris acesta.

”Astăzi a plecat dintre noi unul dintre cei mai autentici și dedicați dascăli pentru Colegiul Național “Tudor Vladimirescu”, pentru Târgu Jiu, pentru Gorj și pentru sistemul educațional din România.
Doamna Elena Roată mi-a fost profesoară de limbă română, diriginte și, poate cel mai important, un adevarat mentor atunci când aveam nevoie cel mai mult.
Cu toți știm ce a însemnat doamna Roată pentru CNTV și pentru sistemul educațional, dar aș vrea să spun că acest dascăl minunat a fost și o persoană de o calitate umană extraordinară.
Acest om drag a reușit să mă convingă în clasa 9-a că - indiferent cât de bun sunt la baschet - trebuie să am cultură generală și să nu neglijez școala. Îmi aduc și acum aminte cum plecam în turnee de baschet cu 2-3 cărți de beletristică după mine.
Acest dascăl l-a adus pe domnul Octavian Paler la Târgu Jiu și îmi aduc aminte și acum când domnul Paler a zis că vrea și el să arunce la coșul de baschet cu noi.
Acest om a fost printre puținii diriginți care a format generații intregi nu doar academic, ci și uman, și toți îi suntem recunoscători pentru asta.
Când eram în primul an de liceu, acest om a fost alături de mine când părinții mei au divorțat și a fost printre primele persoane care m-au contactat când tatăl meu și bunica mea au murit amândoi în anul 1 de facultate, chiar dacă nu mai era “diriginta” mea.
Pentru mine, doamna Roata a fost mai mult decât un dascăl. A fost un om care și-a pus toată priceperea să mă formeze mai întâi ca om și ulterior ca elev.
Mulți dintre voi mi-ați spus adesea că “am condei” sau că “scriu cu pasiune”.
Iată, acest dascăl a contribuit la asta…
În toți acești ani am ținut legătura și îmi aduc aminte cum am vizitat-o după ce am întrat la Drept și i-am adus un buchet de flori fix în clasa în care eu am fost elev.
Am râs, m-a încurajat și mi-a spus că e mândră de mine. A fost încă un moment de susținere, atât de important pentru un puști aflat într-una dintre cele mai triste perioade ale vieții sale.
A fost mereu alături de mine, mereu m-a încurajat și a ramas pentru totdeauna “Doamna Dirigintă”, mentorul care m-a susținut din prima zi a clasei a 9-a până în prezent.
A fost în primele rânduri când am fost invitat să vorbesc la TEDx Târgu Jiu și m-a îmbrățisat la final.
A fost mereu lângă mine. Chiar la ultima postare când am vorbit despre aniversarea societății de avocați… a fost printre primele persoane care m-au felicitat…
Cu lacrimi în ochi, din mijlocul mării, privind în larg, inchei cu același cuvinte pe care vi le-am spus mereu “Vă mulțumesc, doamna Dirigintă, pentru tot ceea ce ați făcut pentru mine”.
Ați fost unul dintre cei mai autentici dascăli, unul dintre puținii lideri care a avut curajul de a face ceva pentru Târgu Jiu și Gorj, o voce clară în vremuri tulburi și, poate cel mai important, ați rămas mereu un om frumos.
Ați fost, sunteți și veți rămâne unul dintre cei mai îndrăgiți dascăli și vă promit că noi, oamenii pe care i-ați format, nu vă vom uita niciodată.
Condoleanței familiei și Dumnezeu să o odihnească!
Semnat,
Tudor, elevul dumneavoastră și unul dintre numeroșii oameni pe care i-ați format nu doar academic, ci și uman”.

Vizualizări: 7,427

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: