Mica mafie a cărbunelui

Zeci de gorjeni sunt implicaţi într-o reţea de furt de cărbune de la carierele Complexului Energetic Oltenia. Nu de ieri de azi, ci de ani buni. Cum nicio reţea infracţională nu poate rezista în timp fără protecţie din partea poliţiei, nici mica mafie a cărbunelui nu a fost o excepţie. Cel puţin 13 poliţişti din Turceni şi Rovinari sunt suspectaţi că luau mită de la transportatorii de cărbune, pentru ca dubele încărcate cu lignit furat să treacă nestingherite spre judeţele vecine, unde era vândut persoanelor fizice. Din informaţiile venite pe surse, ar fi sute de maşini implicate în astfel de transporturi ilegale la nivelul judeţului Gorj. La fiecare transport, şoferii cotizau cu sume de la 50 la 200 de lei.

Din reţea au făcut parte şi salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, cum ar fi cazul electricianului Eugen Brăiloiu. Două dubiţe ale acestuia au fost găsite încărcate cu cărbune în cariere pe 7 iulie, dar electricianul a refuzat să spună cine sunt hoţii şi s-a ales atunci cu dosar penal pentru tăinuire. Brăiloiu a fost până acum câţiva ani ginerele unui poliţist şi toată lumea vorbea că avea protecţie. Pe forumurile de discuţii ale ziarelor din Gorj, informaţia că se fură cu dubele lui Brăiloiu şi protecţia poliţiei au fost postate în mod repetat în ultimii ani.

Ceea ce toată lumea ştia, dar nimeni nu ancheta, a ieşit ieri parţial la iveală. Reţeaua de hoţi are zeci de persoane, de la bieţii vecini ai benzii de cărbune până la şefi din poliţie. Chiar dacă furtul unei maşini de cărbune nu pare grav, atunci când fură zeci sau sute de persoane şi o fac zilnic, lucrurile capătă alte proporţii.

Nu mai puţin adevărat este faptul că DNA a făcut ieri audieri în două dosare în care prejudiciile aduse Complexului Energetic Oltenia sunt cu mult mai mari decât cele aduse de mica mafie a cărbunelui: dosarul Şova şi dosarul „Cărbune pentru Serbia”. Mafia mare poate fura dintr-o semnătură cât nu au făcut toţi hoţii ăştia mici în ultimii zece ani. Şi unii, şi alţii ar fi trebuit opriţi demult dacă instituţiile de control ar fi funcţionat în Gorj, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: