Militaru explică ce s-ar întâmpla dacă nu ar fi luate măsurile de austeritate

“Moţiunea de cenzură asupra Guvernului nu va trece”, este părerea deputatului de Gorj, Severus Militaru. Politicianul spune că se bazează pe puterea de decizie proprie a fiecăruia dintre parlamentari, care, indiferent de culoarea politică, au datoria să analizeze situaţia critică în care se află ţara şi soluţiile pentru ameliorarea acesteia : „A urma orbeşte indicaţiile de partid, doar pentru că acesta nu se află la guvernare, cu siguranţă nu este una din soluţiile pro România. Cu atât mai mult cu cât măsurile pur electorale adoptate în 2007 şi 2008, de creştere haotică a numărului de bugetari, a salariilor şi pensiilor, au fost cele care au amanetat de atunci viitorul ţării.” 

Militaru a explicat că raportul dintre productivitate şi salarii s-a rupt începând cu anul 2007, salariul mediu brut crescând pe măsură ce productivitatea muncii scădea. Fondul de salarii, de 17,6 miliarde lei în 2004, a crescut cu 28 miliarde în patru ani, iar punctul de pensie s-a dublat în doar doi ani, din septembrie 2006 până în octombrie 2008. Dacă pensia ar fi fost corelată cu inflaţia şi creşterea economică, punctul de pensie trebuia să fie în 2009 de 374, nu 697 lei. La rândul lor, legile votate pentru câştigarea de beneficii speciale de către anumite categorii au stors, de asemenea, bugetul. În plus, dacă în 1990 erau 2,2 plătitori la un beneficiar de prestaţii sociale, pensionar, şomer sau persoane cu dizabilităţi, la finele lui 2009 România avea doar 0,8 plătitori la un beneficiar.

Deputatul a arătat că cealaltă variantă, soluţia oferită de FMI, care presupunea creşterea TVA la 24%, cota unică de impozitare la 20 % şi reducerea salariilor bugetarilor tot cu 20 de procente, nu ar fi adus nici o rezolvare situaţiei prezente şi nici premisele unei relansări economice: „Motorul relansării economiei este tocmai sectorul privat, de unde 3,5 milioane de oameni aduc peste 70 de procente din PIB. Salariaţii din acest sector au resimţit în 2009 efectele crizei, iar majorarea impozitelor însemna încă o lovitură dată acestora, pentru a păstra neatinse veniturile bugetarilor. Deşi mediul privat contribuie cu 66,7 % din totalul veniturilor bugetului general consolidat, impozite şi taxe, câştigul salarial mediu brut în acest sector este cu 827 lei mai mic decât cel din sectorul public, discrepanţă care nu mai există nicăieri în lume.”

De ce nu au mărit taxele

Comisia Naţională de Prognoză a realizat o simulare pentru cazul în care Guvernul ar fi mers pe majorarea taxelor: cel puţin 50.000 de agenţi economici şi-ar fi încetat activitatea până la finele anului, inflaţia ar fi crescut la 10%, odată cu scăderea puterii de cumpărare, faţă de 3,7% în condiţiile măsurilor de austeritate pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. De asemenea, leul s-ar fi depreciat considerabil, investiţiile străine s-ar fi micşorat, iar numărul de şomeri ar fi crescut cu cel puţin 100.000 numai în acest an.

Dacă pe primele trei luni ale lui 2010, la nivel central ministerele au redus cheltuielile cu bunurile şi serviciile, la nivel local acestea au crescut în medie cu 13 procente. De aceea, pe lângă reducerea cheltuielilor bugetare, autorităţile publice vor fi obligate şi la alte măsuri de austeritate: scăderea cu încă 20 de procente pe lângă cele 15 aplicate deja în primăvară a cheltuielilor cu maşinile, telefoanele, combustibilul şi desfiinţarea agenţiilor care nu se justifică la nivel judeţean şi regional. Pentru transparenţă, cel puţin 40 % din licitaţiile pentru achiziţii publice se vor realiza electronic, iar, printr-un act pregătit de Guvern, afacerile pornite de tineri urmează să beneficieze de facilităţi şi scutiri fiscale pe mai mulţi ani.

Din 800 de pensii speciale se vor putea plăti lunar 60.000 de pensii medii

Militaru a ţinut să clarifice şi modul în care pentru privilegiile celor 180.000 de pensionari de lux, privilegii pentru care guvernările trecute au emis peste 80 de acte normative, plătesc toţi românii: „Pentru majoritatea românilor pensia s-a calculat în funcţie de întreaga contribuţie, pentru pensionarii de lux ea este rezultatul veniturilor din ultima lună lucrată. Astfel, dacă cineva a reuşit în ultima lună lucrată să aibă venituri de 100 milioane lei vechi, azi are o pensie de 80 de milioane, chiar dacă a contribuit doar cu 20 la bugetul de asigurări sociale. Diferenţa de la 20, cât i se cuvine, până la 80 cât primeşte este plătită de stat în fiecare lună de la bugetul de stat. Există situaţii în care persoane care ar trebui să primească 20 de milioane au peste 200, iar aceşti bani sunt luaţi din taxele şi impozitele plătite de toţi românii. Din recalcularea a doar 800 de pensii speciale se vor putea plăti lunar 60.000 de pensii medii.”

Proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a exercitat dreptul constituţional de angajare a răspunderii, asumându-şi riscul demiterii, vizează în primul rând eliminarea acestor privilegii şi a pensiilor de lux, a precizat deputatul PDL, păstrarea acestora cu orice chip fiind de fapt adevăratul motiv al moţiunii de cenzură. Militaru este convins că oricine îşi dă seama uşor cât de este mare interesul, luând în calcul doar faptul că partidele interesate îşi ameninţă cu excluderea proprii deputaţi şi senatori în cazul în care cutează să voteze altfel decât au stabilit vârfurile lor : „Nu toţi parlamentarii acceptă să fie marionete la îndemâna liderului, mai ales acum, când toţi cunoaştem situaţia reală a ţării şi, mai ales, motivele care au condus România aici.”   

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: