Minciuna ISJ, demontată cu acte de primarul din Fărcăşeşti

Conflictul apărut între autorităţile publice din Fărcăşeşti şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj este departe de a fi stins. Ieri, conducerea ISJ Gorj a informat public faptul că Primăria Fărcăşeşti nu ar fi solicitat niciodată un aviz de conformitate pentru desfiinţarea claselor de liceu de la Roşia Jiu şi că hotărârea Consiliului Local ar fi fost luată abuziv. Primarul din Fărcăşeşti, Dănuţ Bălu, demonstrează însă cu documente că această solicitare a fost făcută şi că ISJ caută să încalce legea. Cert este că încă de ieri apăruseră informaţii că la Roşia Jiu ar urma să aibă loc proteste împotriva hotărârii Consiliului Local, o hotărâre care de altfel este suspendată odată cu acţiunea în instanţă a Instituţiei Prefectului Gorj.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a informat ieri public prin purtătorul de cuvânt, Georgeta Popescu, despre faptul că Primăria Fărcăşeşti nu a solicitat niciodată aviz de conformitate pentru stabilirea reţelei şcolare la Liceul Tehnologic Roşia Jiu. Georgeta Popescu a mai spus că hotărârea desfiinţării claselor de liceu a fost luată fără a consulta ISJ Gorj. ”Consiliul Local nu a solicitat nici un aviz, chiar am recitit toate adresele şi în nicio formulare de-a lor nu se regăseşte solicitarea avizului. Ei ne-au adus la cunoştinţă hotărâri ale Consiliului Local şi atât, ei au luat decizie fără a solicita înainte de luarea acelor hotărâri, avizul. Ei nu solicită explicit avizul de funcţionare a reţelei şcolare. Noi am verificat această fundamentare şi există elevi suficienţi ca să se constituie clase de liceu şi anul şcolar următor. Încă discutăm despre rezolvarea amiabilă a acestui conflict apărut”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Directoarea şcolii nu vrea proteste

Primarul localităţii, Dănuţ Bălu, îi contrazice însă pe reprezentanţii ISJ Gorj şi susţine că au fost trimise nenumărate adrese către inspectorat, anterior aprobării hotărârii, în care se solicită comunicarea avizului de conformitate. ”Nu le-am cerut o dată, le-am cerut de nenumărate ori, am făcut adrese peste adrese, reveniri şi degeaba. Am făcut explicit referire la articolul din legea educaţiei care face referire la acest aviz”, a spus Dănuţ Bălu, primarul din Fărcăşeşti.

Cât priveşte protestele anunţate ieri în localitate, autorităţile locale susţin că sunt speculaţii lansate de contracandidaţii săi politici. Mai mult decât atât, dacă s-ar organiza ar fi vorba de un protest fără obiect, căci hotărârea Consiliului Local a fost atacată în contencios de Instituţia Prefectului şi reţeaua şcolară din Fărcăşeşti rămâne neschimbată.

Directorul Liceului Tehnologic Roşia Jiu, Liliana Bugă, susţine că atât cât va fi ea director nu vor fi proteste în şcoală, însă îi transmite primarului Bălu să-şi vadă de primăria lui. ”Cât o să fiu eu director în şcoala pe care o reprezint n-o să aibă loc nici un fel de mişcare socială, pentru că nu este rolul şcolii. Au venit câţiva părinţi să-mi spună că vor merge la primărie să discute cu domnul primar, să-i ceară un punct de vedere şi atâta tot. Eu i-am amintit domnului primar că atunci când am văzut ceea ce doreşte dumnealui, l-am rugat ca de la om să nu începem un război care nu are nici un beneficiu pentru niciunul din noi. Fiecare să-şi vadă de treaba lui, eu nu mă bag în treburile primăriei aşa cum şi dumnealui să lase tot ceea ce ţine de şcoală pe mâna persoanelor care s-au instruit în acest sens”, a spus Liliana Bugă.

Mutarea liceului, contestată de director

Cât priveşte soluţia propusă de Bălu şi anume mutarea claselor de liceu la şcoala ”Victor Popescu”, directorul Liliana Bugă o consideră neoportună şi în defavoarea elevilor din Rovinari. ”Ca în orice proiect, îmi propun eu, nu ştiu dacă şi realizez, dar îmi propun ca pentru anul viitor să am mai mulţi elevi. Nu pot să-mi propun să am mai puţini, pentru că n-aş fi un bun manager. Eu cred că a înţeles. Mutarea nu se poate, nici un copil de la Rovinari nu o să accepte să meargă 20 de kilometri la Valea cu Apă, copiii din Roşia, din Rogojelu la fel, nu o să accepte să meargă la Valea cu Apă şi nu mai spun de colegii mei care facem naveta de la Târgu Jiu”, a spus Liliana Bugă, directorul Liceului Roşia Jiu.

balu_farcasesti_2

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: