Minerii şi energeticienii nu fac coadă la disponibilizări

Complexul Energetic Rovinari nu a reuşit să disponibilizeze întreg numărul de salariaţi pe care şi-l propusese pentru acest an, situaţia fiind similară şi la Turceni. Și la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia abia s-au strâns 470 de cereri de disponibilizare.

Unitatea de la Rovinari anunţase la începutul verii că îşi va reduce numărul de salariaţi cu 75 de persoane, dar 11 dintre acestea mai trebuie căutate până la sfârşitul anului. Cam tot atâtea sunt şi la Turceni, unde complexul energetic avea programate 150 de disponibilizări, în care sunt incluşi şi disponibilizaţii de la fostul Termoserv.

Purtătorul de cuvânt al CE Rovinari, Leonard Filip, spune că, la fel ca în cazul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, condiţiile de prepensionare a salariaţilor de la CE Rovinari sunt avantajoase, dar angajaţii preferă să îşi păstreze locurile de muncă, în loc să primească sumele de bani oferite drept plăţi compensatorii. "Sumele sunt destul de tentante, la noi salariul mediu fiind de 3000 de lei. Se acordă 10 salarii compensatorii, plus ce oferă Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Gorj, care îi include pe aceştia într-un program de prepensionare prin care, lunar, foştii salariaţi mai primesc, din câte ştiu eu, un ajutor de 1000 de lei", spune Filip.

90% dintre minerii concediați lucrau în subteran

470 de mineri din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), care vor fi disponibilizaţi în cadrul unui program de disponibilizări colective lansat de societate, vor primi 29.000 de lei fiecare, odată cu încetarea contractelor de muncă. Peste 90% din minerii concediaţi acum provin de la minele de subteran.  Daniel Burlan, directorul SNLO, a declarat luni că vor fi disponibilizaţi doar minerii care au depus cereri pentru a pleca din cadrul exploatărilor şi carierelor de lignit ale societăţii. Cu toate că încă de la începutul anului, conducerea SNLO anunţa disponibilizarea a 600 de persoane, acum, din cauza lipsei de interes a minerilor faţă de oferta SNLO,  doar 470 de ortaci vor primi salarii compensatorii în cuantum de 29.000 de lei de persoană.

„Minerii care au depus acum cereri pentru disponibilizare vor primi pe 8 octombrie plăţi compensatorii în valoare de 29.000 de lei de persoană. La sumele respective se adaugă un venit mediu lunar de circa 1.000 de lei ce le va fi plătit pentru cel mult 24 de luni, perioadă în care persoana disponibilizată are asigurată vechimea în muncă şi, în cele din urmă, ieşirea la pensie. Vom analiza în prima parte a anului 2010 posibilitatea continuării programului de reduceri de personal. Până în luna aprilie 2010 vom mai putea disponibiliza încă 100 de angajaţi care se vor încadra în condiţiile de vechime şi de vârstă pentru a putea beneficia de plăţile respective şi de vechimea în muncă. Intenţionăm ca la sfârşitul anului 2012 să închidem ultimele mine de subteran. SNLO intenţionează să reducă 1.300 de locuri de muncă între 2009 şi 2012“, a declarat Daniel Burlan, directorul SNLO.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: