Mischie, la tribunal de ziua lui

La aproape şase de la începerea primei anchete deschise împotriva sa, Nicolae Mischie mai are o singură şansă pentru a evita o condamnare definitivă şi irevocabilă la închisoare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se numeşte şansa respectivă, după ce Curtea de Apel Timişoara a menţinut, recent, sentinţa de la Tribunalul Gorj, cea cu 4 ani de detenţie, fostul şef al Consiliului Judeţean pregătindu-se totuşi să serbeze, mâine, 65 de ani de viaţă, în condiţiile în care are un termen şi la unul dintre procesele aflate pe rol la Deva.

Moment destul de dificil pentru Nicolae Mischie pe care puţinii prieteni care i-au mai rămas după debarcarea din 2004 îl sună să îi ureze "La mulţi ani!", contextul fiind unul cu totul şi cu totul nefericit pentru că încă o instanţă de judecată a pronunţat o sentinţă care-i este total nefavorabilă. La sfârşitul săptămânii trecute acesta a făcut recurs la sentinţa Curţii de Apel Timişoara, el având la dispoziţie 10 zile pentru acest demers.

Fostul şef al PSD Gorj şi al Consiliului Judeţean Gorj a atacat decizia Curţii de Apel Timişoara, fiind complet nemulţumit nu doar de faptul că a fost găsit vinovat, ci şi de felul în care magistraţii au pronunţat sentinţa împotriva sa. "La termenul acesta în care ei au pronunţat sentinţa nu am fost nici eu, nici apărătorul meu şi nici alte părţi implicate în dosar pentru că aşa convenisem, întrucât judecătorii rămăseseră să stabilească un expert contabil a cărui expertiză urma, ulterior, să o confruntăm cu cea a experţilor mei. Deci procesul nu trebuia să se termine acum, dar este încă o dovadă de cum se face justiţie în România. Probabil oamenii au vrut să scape de dosar mai repede şi de asta au dat sentinţa", spune Mischie.

Pedeapsă de patru ani

Curtea de Apel Timişoara a respins pe 17 februarie apelul făcut de Mischie la decizia Tribunalului Gorj, magistraţii menţinând pedeapsa de condamnare, cu executare, a patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Nicolae Mischie are în prezent o sentinţă definitivă şi irevocabilă, cu suspendare, de un an de zile, care a fost contopită atât la Tribunalul Gorj cât şi la Curtea de Apel Timişoara cu pedeapsa de 4 ani de închisoare. Pedeapsa respectivă i-a fost aplicată lui Mischie într-un alt dosar, cel în care acesta a fost judecat pentru că ar fi introdus în ţară o armă de vânătoare, după o vizită oficială efectuată în Elveţia în 1997, şi pe care nu a declarat-o la vamă. Mischie mai este judecat în prezent la Tribunalul Deva pentru abuz în funcţie pentru felul în care firma aceluiaşi om de afaceri Clement Mocanu s-a ocupat la începutul anilor 2000 de renovarea casei de oaspeţi din centrul municipiului Târgu Jiu. În acelaşi dosar fostul şef al CJ Gorj mai este acuzat şi că a plătit lucrări de modernizare a unor drumuri fără ca lucrările respective să fie executate sau au fost executate la o calitate slabă.

Un dosar, două dosare...

În plus, Mischie mai are pe rol la Judecătoria Deva două dosare pentru încălcarea regimului vamal, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a dispus la sfârşitul anului trecut reluarea de la capăt a procesului în care acesta este acuzat că ar fi introdus în ţară două maşini second-hand pe care nu le-a declarat la vamă şi pe care, ulterior, le-a folosit pentru o firmă a sa dintr-o zonă defavorizată. Mischie fusese condamnat aici la 3 ani de închisoare. În mod normal, procesul trebuia reluat la Judecătoria Deva, dar pe rolul acestei instanţe Mischie are două noi dosare, pentru încălcarea regimului vamal, acesta spunând că nu ştie cum s-a ajuns la o astfel de situaţie. "Mie Curtea de Apel Alba nu mi-a trimis nici până acum sentinţa prin care mi-a fost anulată pedeapsa de trei ani cu închisoare, dar aflu de la dumneavoastră că la Deva la Judecătorie am două procese. Nu se poate aşa ceva. Un proces mi se părea firesc să fie pentru că şi acolo s-au comis abuzuri grave şi nu mi s-a permis să mă apăr, dar nu înţeleg de ce sunt două. Oricum nu am primit nicio citaţie, iar eu nu sunt obligat să mă prezint la instanţă doar în baza celor afişate pe pagina de Internet a Judecătoriei. Când voi primi citaţii vor merge şi vor vedea despre ce este vorba", spune Mischie.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: