Mocioi: PSD va face „concediere prin pensionare“ la UM Sadu

Deputatul PP-DD Gorj, Niculina Mocioi, a primit răspunsul ministrului Economiei Constantin Niţă la interpelarea făcută pentru Uzina Mecanică Sadu. Mocioi i-a spus ministrului că cei aproape o mie de salariaţi nu şi-au luat banii de mai multă vreme şi a cerut acestuia să realizeze sau să prezinte o strategie pentru ieşirea din criză a uzinei din Gorj. Răspunsul lui Niţă nu este însă unul care să-i lămurească pe salariaţii de la Sadu. Niţă a transmis că vor urma 3-4 luni critice pentru unitate.

Rep.: Ce mai ştiţi despre situaţia UM Sadu? Premierul Ponta a spus că vor ajunge bani şi la Sadu, din bugetul pentru cheltuielile militare. Dacă tot e război...

Niculina Mocioi: Da, am auzit şi eu declaraţia domnului Ponta care, pe scurt, spunea că la Sadu ar putea fi de lucru în contextul crizei din Ucraina. Într-adevăr, Guvernul a aprobat 700 de milioane de lei pentru cheltuielile militare. Domnul Ponta a spus că vor veni bani şi la Gorj. Când? Câţi vor veni, pentru că oamenii de acolo nu ştiu dacă vor mai avea serviciu. Sunt declaraţii de campanie, care nu-i ajută în nici un fel pe cei de la Sadu. Domnul Ponta a venit, a făcut iarăşi promisiuni de miliarde pentru Gorj, a fost aplaudat fără vlagă de simpatizanţii PSD şi a plecat. Probabil mai vine la prezidenţiale după voturi. Eu am făcut o interpelare la Ministerul Economiei interesându-mă de soarta celor de la Sadu şi trebuie să vă spun că nu se anunţă nimic bun.

Rep.: Ce vi s-a răspuns?

N.M.: În primul rând am remarcat în răspunsul Ministerului Economiei aceeaşi ipocrizie şi lipsă de viziune specifică acestui guvern. Am aflat că Romarm şi Ministerul Economiei sunt la curent cu situaţia economică a Uzinei Mecanice Sadu şi că monitorizează situaţia. Aşa a spus, că monitorizează. Pentru a stabiliza lucrurile generate, spune ministrul Constantin Niţă, de un management defectuos, a detaşat un director din Romarm la Sadu. Domnul ministru Niţă a mai spus că, dacă nu vor fi încasări, următoarele 3-4 luni vor fi critice pentru firmă.

Rep.: Cum adică critice? Ar putea fi concedieri?

N.M.: Se aplică şi la Sadu modelul de la CE Oltenia. Nu vor fi concedieri, dar circa 15% din personal va ieşi la pensie. Situaţia este cu certitudine grea, fiind datorii la furnizori de un milion de euro. În plus, există reclamaţii referitoare la calitatea unor produse livrate în trecut, ce nu au fost soluţionate, ceea ce ne împiedică să mai apărem în faţa cumpărătorilor.

Rep.: Dar care este planul Guvernului pentru a remedia lucrurile?

N.M.: A fost semnat un contract cu un partener, dar care nu ajută foarte mult pentru că nivelul de solicitare a salariaţilor va fi minim. În plus, efectul acestui contract va fi însă simţit în trimestrul al doilea al acestui an. Mai sunt şi alte negocieri cu alţi parteneri însă e greu. Potrivit datelor de la minister, la personalul actual pentru funcţionarea societăţii este nevoie de încasări lunare de circa 1,2 milioane de dolari. Practic, din analizele efectuate la nivelul ministerului şi al companiei rezultă că în momentul de faţă este un excedent de personal. Dar, v-am spus ce mi-a răspuns domnul Niţă. Nu vor fi disponibilizări, ci un fel de concediere prin pensionare. Reamintesc liderilor PSD Gorj că Sadu este în judeţul Gorj nu altundeva şi că acolo sunt o mie de suflete. Dacă nu au fost în stare să creeze locuri de muncă măcar să fie în stare să le menţină pe acestea. Oamenii de la Sadu trebuie să ştie ce se întâmplă cu ei. Nu să fie plătiţi din an în Paşti cu te miri ce, doar ca să spună PSD că nu a dat afară. Păi să spună domnii de la PSD care este avantajul să ai un loc de muncă de unde nu iei salariu.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: