Monografia comunei Negomir, aproape gata

Administraţia locală din Negomir este aproape de finalizarea monografiei comunei. Lucrarea, care numără câteva sute de pagini, este realizată de un profesor. Autorităţile locale au intrat şi în posesia unei alte monografii a comunei, realizată în urmă cu un secol.

Cetăţenii comunei Negomir vor putea să afle în curând întreaga istorie a localităţii. Asta pentru că se lucrează intens la realizarea unei monografii a comunei. Lucrarea este una complexă şi foarte bine documentată, la care s-au folosit sute de documente vechi. “Lucrăm la monografia comunei, actualizată. Ne-am apucat în urmă cu doi ani. Avem un domn profesor de istorie care lucrează la acest document. Sper ca până la sfârşitul anului să o termine. Este vorba de Dumitru Cauc, este de la Negomir şi locuieşte la Fărcăşeşti.  Acum o scrie pe calculator, într-o săptămână-două o termină şi mi-o dă să o văd, să o mai discutăm cu alţi profesori şi oameni, să o punem la punct. E destul de mare, vreo 700-800 de pagini. A găsit foarte multe documente vechi”, a declarat Ion Gruescu, primarul comunei Negomir.  

Monografie, veche de peste un secol

În urmă cu câţiva ani, autorităţile locale au reuşit să intre în posesia unei monografii a comunei, veche de mai bine de un secol. Lucrarea a fost realizată de un fost învăţător, care a scris la acea vreme cu ce probleme se confruntau cetăţenii comunei. “Am găsit o monografie a comunei de acum 108 ani. Este a comunei Raci, pentru că actuala comună era împărţită în trei comune. A scris-o un învăţător, Constantin Alexe. Una din problemele pe care le punea făcea referire la canalizarea Jilţului. Spunea că pârâul, când vin apele, fac mari deranjuri, că le ia grădinile. Am găsit-o la vreo 20 de ani după ce am venit la primărie. Acum l-am canalizat, fără un leu de la buget sau de altundeva. Canalizarea ne costa un milion de euro. Am reuşit cu excavatoarele de la mină să canalizăm fără un leu în 2009-2011”, a precizat primarul Ion Gruescu.

Vizualizări: 291

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: