Morega: Fondul Proprietatea are dreptate, CEO înregistrează pierderi mari

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice Gorj, crede că declaraţiile făcute de reprezentanţii Fondului Proprietatea, conform cărora Complexul Energetic Oltenia a încheiat anul 2013 cu pierderi, sunt reale. Ba mai mult, susţine că trebuie efectuate schimbări în Consiliul de Supraveghere şi în AGA întrucât structura managerială „marchează aşa cum şutează Răuţ şi Ciurel”.

Rep.: Cum comentaţi faptul că Fondul Proprietatea susţine că anul 2013 a fost încheiat de către Complexul Energetic Oltenia cu pierderi, deşi managerul Laurenţiu Ciurel anunţase profit?

D.I.M.: Cu siguranţă, CEO a încheiat anul 2013 cu pierderi. Eu am mai spus acest lucru după ce am făcut o analiză pertinentă a cheltuielilor în structura lor şi a preţului de vânzare a energiei electrice. Era foarte clar că preţul de vânzare pe MW era cu 10-30% sub preţul de producţie incluzând tot felul de cheltuieli cu bunuri şi servicii care nu au fost anunţate pe site. S-a lucrat cu uşile închise, iar câştigătorii licitaţiilor au venit cu ofertanţii de mână.

Rep.: Fondul Proprietatea susţine că valoarea acţiunilor a scăzut cu 70% într-un an şi jumătate. Ce părere aveţi?

D.I.M.: Nu ştiu dacă au scăzut chiar cu 70%, dar cu circa 50% era de aşteptat pe fondul pierderilor înregistrate în acţiunea de exploatare. Era foarte clar că o să scadă şi preţul acţiunilor. Urmează reducerea exploatării cărbunelui cu 30%, în loc să se ia măsuri ca să crească volumul şi valoarea cărbunelui, pentru menţinerea locurilor de muncă.

Rep.: Fondul Proprietatea avansează ideea necesităţii unei restructurări. Cum comentaţi?

D.I.M.: Necesitatea restructurării este o problemă extrem de complexă şi nu o poate cunoaşte un anumit individ care toată viaţa lui s-a ocupat de cu totul altceva. Prin restructurări a înţeles a lua CV-urile la toţi angajaţii şi a-i da afară pe cei care nu sunt pesedişti. Restructurarea se referă la o nouă structură organizatorică, la fraţii Petreuş - Ciurel şi Răuţ - o structură organizatorică suplă şi funcţională, iar criteriul valorii să funcţioneze ca într-un stat democratic şi nu aşa cum l-au întors ei cu susul în jos, aducând tot felul de incompetenţi, interesându-i doar loialitatea faţă de jupâni, ei fiind jupâni pe moşia statului. Îmi menţin în continuare părerea şi afirm cu toată convingerea că în anul 2015 vor fi disponibilizaţi 4.000-5.000 de salariaţi.

Rep.: Cu un alt manager sau o altă strategie energetică a ţării, Complexul Energetic Oltenia ar putea reveni la producţia din anii trecuţi de câteva mii de MWh?

D.I.M.: Cred că ar trebui un alt fel de management şi umblat la structura managerială, la AGA şi la Consiliul de Supraveghere, care marchează aşa cum şutează Răuţ şi Ciurel. Nu-i posibil ca în Consiliul de Supraveghere să nu fie un specialist în minerit. Problema s-ar putea rezolva dacă ar fi făcută o restructurare profundă a celor incompetenţi, angajaţi pe criterii politice. Categoric, s-ar putea reveni la producţia din anii trecuţi, mai ales dacă structurile de conducere ale CEO şi conducerea PSD împreună cu parlamentarii vor veni cu modificări legislative care să permită accesul pe piaţă a energiei electrice şi cu o serie întreagă de măsuri privind reducerea tarifelor. În timp ce Bulgaria a scăzut tarifele la gaze şi energie electrică, la noi s-au mărit.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: