Noile staţii salvamont, gata când trece iarna

Lucrările de amenajare a celor nouă staţii salvamont din zonele Padeş, Tismana, Runcu, Stăneşti, Schela, Bumbeşti Jiu, Rânca (zona de nord), Baia de Fier şi Polovragi sunt realizate în proporţie de peste 80%. Cu toate acestea nici unul dintre obiective nu va deveni funcţional în această iarnă. Reprezentanţii Serviciului Salvamont Gorj spun că, în momentul de faţă, se derulează achiziţiile de echipamente de salvare montană şi de mobilier, valoarea acestora depăşind 500.000 de euro.

Iubitorii turismului montan care vor vizita zonele Padeş, Tismana, Runcu, Stăneşti, Schela, Bumbeşti Jiu, Rânca (zona de nord), Baia de Fier şi Polovragi, în această iarnă, nu vor putea beneficia de serviciile noilor staţii salvamont, în ciuda faptului că autorităţile dădeau asigurări, în urmă cu câteva luni, că acest lucru va fi posibil începând din decembrie.

Conducerea Serviciului Salvamont Gorj spune că, în momentul de faţă, lucrările de amenajare sunt realizate în proporţie de peste 80%.  “Cele nouă baze de salvare montană vor deveni funcţionale începând din primăvară. La două dintre acestea lucrările sunt realizate în proporţie de 90%, iar la celelalte în proporţie de 80%. Nu are rost să grăbim constructorul, pentru ca lucrările să nu aibă de suferit din cauza condiţiilor nefavorabile. Oricum, în momentul de faţă derulăm achiziţiile de echipamente de salvare montană. Până acum, ne-au sosit două tranşe de echipamente, cea de a treia va veni până la sfârşitul acestei luni, iar ultima până la sfârşitul anului. În ceea ce priveşte livrarea mobilierului, această acţiune va începe odată cu finalizarea construcţiilor”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj.

Cele nouă staţii salvamont fac parte dintr-un proiect care vizează realizarea unui sistem integrat de salvare montană, prin construirea a şase clădiri noi şi reabilitarea a trei clădiri existente. Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 2 milioane de euro, fonduri europene. “La fiecare bază vor exista echipamente individuale, echipamente colective, staţii meteo, staţii radio şi cabinet medical. Valoarea totală a achiziţiilor se ridică la aproximativ 500 de mii de euro. Odată cu darea lor în folosinţă vor fi asigurate condiţii de maximă siguranţă pentru circa 92.000 de turişti. Funcţionarea acestora va avea ca rezultat un acces mai rapid spre zonele montane respective”, a mai precizat Sabin Cornoiu.

ANGAJĂRI

Odată cu darea în folosinţă a celor nouă posturi salvamont vor fi create noi locuri de muncă. Este vorba despre 9 administratori, persoane care vor fi angajate din rândul localnicilor. “Vom angaja nouă administratori, câte unul pentru fiecare bază. Vom căuta să angajăm persoane din rândul localnicilor, care să cunoască împrejurimile şi istoricul zonei respective”, a declarat Sabin Cornoiu. Pe lângă administratori vor exista şi nouă salvatori montani.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: