Oamenii care nu mai semnează nimic

Primarii şi şefii de instituţii se împart în trei categorii. Unii care nu semnează nimic şi implicit blochează activitatea instituţiei, fiind cuprinşi de frica DNA, poliţiei şi altor organe de control. Chiar premierul Victor Ponta spunea la un moment dat că ministere întregi sunt blocate pentru că nimeni nu mai are curajul să semneze nimic. Funcţionarii preferă să plimbe hârtiile cât să îşi încaseze salariul la final de lună, dar nu îşi pun semnătura pe ele, după ce au văzut atâtea arestări la televizor.

O altă categorie este a primarilor şi şefilor de instituţii care, având spate politic, se cred deasupra legii şi se ghidează după principiul: dacă eu spun că e legal, e legal. Sunt şefi autoritari, care îşi obligă subalternii să semneze, sub ameninţarea pierderii locului de muncă. În sfârşit, o a treia categorie este cea a primarilor şi şefilor de instituţii care, convinşi să îşi fac treaba, îşi asumă ceea ce semnează. Doar că mulţi dintre ei, ca să nu zic toţi, au tot felul de dosare şi plângeri penale.

Şefa DNA, Cotruţa Kovesi, spunea că sunt 4.500 de dosare în analiză, ale unor persoane de la nivelul înalt şi mediu al administraţiei. Oricâte furăciuni am văzut seară de seară la telejurnal, nu cred că suntem o ţară de hoţi, cu primari hoţi, cu directori hoţi şi aşa mai departe. Când vorbim de 4.500 de dosare numai la DNA, plus cele de la poliţie şi parchete, într-o ţară ca România, cred că este şi o problemă de sistem. O problemă de legislaţie. Taxele mari, blocajul din economie, faptul că ani la rând sistemul i-a eliminat din piaţă pe cei corecţi, toate acestea i-au forţat pe mulţi să intre în zona gri.

Procurorii îşi fac treaba, scormonind prin afacerile unei perioade în care au supravieţuit doar cei incorecţi sau aproape numai ei. Politicienii, mai ales cei de la putere, ar trebui să îşi asume în paralel şi reformarea statului, despre care tot a vorbit Băsescu fără să o facă, pentru a crea cadrul în care să poţi lucra corect. Pentru că a băga toţi primarii, politicienii, oamenii de afaceri şi directorii la puşcărie nu rezolvă nimic.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: