Oltchim cere din nou energie pe datorie de la CE Oltenia

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu, şi directorul Oltchim, Mihai Bălan, au fost ieri la Târgu Jiu, pentru a-l convinge pe Laurenţiu Ciurel să continue ajutorul dat societăţii vâlcene. CE Oltenia dă de câteva săptămâni energie către Oltchim, prin intermediul CET Govora, dar nu pe bani, ci pe promisiunea că atunci când Oltchim va relua producţia, Govora va returna energia. Asta numai dacă un investitor strategic va putea să repornească Oltchim.

Riscul ca producătorul de energie din Gorj să nu mai poată recupera energia cu care ajută acum Oltchim este unul destul de mare. Contractul de într-ajutorare expiră în decembrie, dar conducerea Oltchim a venit la Târgu Jiu cu secretarul de stat Traicu, pentru a negocia o prelungire a contractului.

Rodin Traicu a recunoscut că în ultimele două luni activitatea Oltchim nu a fost repornită, în ciuda ajutorului primit de la CE Oltenia: „În ultimele două luni Oltchim nu a produs nimic. Dar sperăm că producţia va fi reluată după ce va apărea un investitor strategic”.

Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a explicat că pentru energia livrată către Oltchim prin intermediul CET Govora nu se primesc bani, ci la un moment dat va fi restituită energia. „Este un contract de într-ajutorare care expiră în decembrie. Acum ni se cere o prelungire”, a spus Ciurel.

Astfel de contracte au fost criticate de oameni din actuala conducere a CE Oltenia, atunci când directori susţinuţi de PD-L făceau astfel de tranzacţii cu Hidroelectrica, dar mult mai puţin riscante. În fapt, atunci când hidro avea surplus de producţie o împrumuta către complexurile energetice, iar atunci când era secetă o recupera. Deşi un astfel de contract este perfect legal şi logic, a fost intens criticat de „specialiştii” Ciurel şi Răuţ.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: