Pact între sindicatele lui Condescu şi PDL

Federaţia Naţională Mine Energie a anunţat ieri semnarea unui Protocol cu Partidul Democrat Liberal, pentru susţinerea candidatului Traian Băsescu la preşedinţia României în al doilea tur de scrutin. Decizia a fost luată atât ca urmare a evaluării îndeplinirii promisiunilor lui Traian Băsescu în primul mandat, cât şi după asumarea de către Partidul Democrat Liberal a unor obiective viitoare. FNME reprezintă interesele a 36.000 de mineri şi energeticieni.

Semnatarii protocolului de susţinere a lui Traian Băsescu în al doilea tur de scrutin sunt Marin Condescu din partea Federaţiei Sindicale Mine Energie şi Adriean Videanu din partea Partidului Demcorat Liberal.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a explicat ieri pentru Gorj TV cum s-a ajuns la semnarea acestui protocol. “Avem o viziune comună cu privire la ceea ce înseamnă restructurarea sectorului energetic şi care pleacă de la principiul valorificării tuturor resurselor energetice de bază pentru asigurarea securităţii energetice a României, şi anume cărbune, apă, uraniu etc. România nu îşi poate permite să renunţe la nicio resursă, având în vedere anticipata criză energetică ce va avea loc în următorii 20-40 de ani. Restructurarea sectorului energetic prin formarea celor două companii vine să rezolve această mare problemă din societatea românească”.

Potrivit lui Adriean Videanu, prioritatea PDL pentru judeţul Gorj este de a face o companie a lignitului puternică, cu sediul la Târgu Jiu, care împreună cu termocentralele să reprezinte un tot unitar în interiorul uneia dintre cele două companii. În privinţa posibilelor reduceri de personal, Videanu a declarat că “Nu numai că minerii şi energeticienii nu vor rămâne fără serviciu, dar se crează premisa dezvoltării mineritului, mai ales în zona lignitului”.

Promisiunile din 2004 au fost onorate

Sindicatele miniere au fost alături de Traian Băsescu şi în 2004, în al doilea tur de scrutin, contribuind la victoria acestuia în alegeri. Federaţia Naţională Mine Energie a făcut o evaluare a modului în care promisiunile asumate atunci de Traian Băsescu şi de susţinătorii acestuia au fost onorate şi a constatat următoarele: a fost demarată procedura de înfiinţare a unor mari companii energetice care să poată deveni jucători importanţi pe piaţa europeană de energie şi care să poată asigura stabilitatea locurilor de muncă din minerit şi energie; a fost finalizat procesul de internalizare a unităţilor de tip Termoserv în complexurile energetice; au fost acordate licenţele de exploatare pentru perimetrele miniere; au fost acordate măsuri de protecţie socială persoanelor afectate de programele de restructurare prin ordonanţa 116/2009, ale cărei efecte au fost prelungite până în 2012; au fost contractate credite pentru programele de modernizare şi încadrare în parametrii de mediu la complexurile energetice din Oltenia; a fost demarată procedura pentru construcţia unui grup energetic nou la CE Rovinari, fiind finalizat studiul de fezabilitate.

Federaţia Naţională Mine Energie a constatat că Traian Băsescu şi susţinătorii acestuia şi-au îndeplinit o mare parte din angajamentele asumate în 2004, motiv pentru care a decis că este oportună semnarea unui nou Protocol.

Obiectivele asumate de PDL prin Protocol

• Finalizarea demersurilor necesare pentru înfiinţarea a două companii naţionale în care să fie integrate unităţi miniere, producători de energie termo, hidro, nucleară, unităţi de mentenanţă.

• Alocarea de surse financiare pentru construirea unor grupuri energetice noi, precum şi pentru modernizarea utilajelor miniere.

• Realizarea demersurilor necesare pentru ca pe viitor preţul de referinţă pentru cărbunele energetic să fie stabilit după acelaşi mecanism ca pentru energia electrică şi gazele naturale.

• Adoptarea unor politici sociale în conformitate cu care activitatea din exploatările miniere de carieră să fie încadrată în condiţii speciale de muncă.

• Modificarea legislaţiei în vigoare, astfel încât 50% din redevenţa plătită de agenţii economici aferentă cantităţii de cărbune livrat să revină bugetelor locale ale localităţilor pe raza cărora se găsesc perimetrele miniere.

• Modificarea legislaţiei în vigoare privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică a terenurilor necesare lucrărilor miniere, în sensul declarării activităţii de exploatare a zăcămintelor de cărbune de interes naţional.

• Promovarea unui act normativ prin care exploatările miniere unde a fost oprită activitatea şi care sunt în conservare să poată fi date în exploatare, în regim autonom, asociaţiilor de foşti salariaţi din minerit şi energie, cu acordarea de resurse financiare garantate de stat. Produsele miniere vor fi desfăcute pe piaţa liberă în regim concurenţial.

• Promovarea unui program de dezvoltare a infrastrcuturii rutiere pentru un drum expres Bechet – Craiova – Târgu Jiu - Petroşani – Deva, care va duce la conectarea zonelor miniere la cele două autostrăzi.

• Internalizarea în cadrul noilor companii energetice a tuturor activităţilor de prestări servicii (reparaţii, întreţinere, exploatare) desprinse de-a lungul timpului din societăţile miniere şi energetice şi care nu au fost privatizate.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: