Pădurarii din Licurici, acuzaţi că taie din pădurile oamenilor

Localnicii din comuna Licurici sunt supăraţi pe pădurarii din Ocolul Silvic Târgu Cărbuneşti. Cei de la silvic efectuează marcări, deşi există validări şi procese verbale de punere în posesie pe amplasamentele în cauză. Până când pădurile vor fi retrocedate efectiv, acestea vor rămâne fără copaci, acuză oamenii. Conducerea Ocolului Silvic Târgu Cărbuneşti spune că nu va sista acţiunea de tăiere decât atunci când oamenii vor veni cu titlurile de proprietate.

Locuitorii comunei Licurici cer Instituţiei Prefectului să intervină întrucât Direcţia Silvică, prin intermediul Ocolului Silvic Târgu Cărbuneşti, le taie pădurile. Oamenii spun că instituţiile silvice au scos la licitaţie masa lemnoasă în ciuda faptului că există validări şi procese verbale de punere în posesie. “Am primit sesizări din partea Primăriei Licurici potrivit cărora Direcţia Silvică, prin Ocolul Silvic Târgu Cărbuneşti, exploatează mase lemnoase în suprafeţele reconstituite foştilor proprietari în baza unor sentinţe civile opozabile Direcţiei Silvice. Vom face verificări pentru a vedea cum stau lucrurile. În cazul în care se constată că este adevărat atunci este vorba despre o gravă încălcare a legii”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Instituţiei Prefectului.

Primarul, de partea localnicilor

La rândul său, Liviu Doru Drăgulescu, primarul comunei Licurici, dă dreptate oamenilor şi confirmă faptul că au fost organizate licitaţii pentru masa lemnoasă. “Pe amplasamentele pe care s-au efectuat marcări şi tăieri există validări şi procese verbale de punere în posesie. Cei de la Direcţia Silvică vin şi taie lemne pe unde vor fără ca să întrebe primăria dacă pot sau nu să marcheze într-o anumită zonă. Mai mult, pachetele cu suprafeţele mari le scot la licitaţie, iar pe cele mici le vând pădurarii de zonă. Oamenii vin zilnic şi mă trag la răspundere pentru faptul că le sunt tăiate pădurile”, a declarat Liviu Doru Drăgulescu.

Primarul consideră că pădurile ar trebui să fie administrate de către Consiliul Local până la punerea în posesie. “Procesul de retrocedare se desfăşoară greoi. Există validări dar nu s-au dat titluri de proprietate. Mi se părea normal că până la punerea în posesie, pădurile să poată fi administrate de consiliile locale, iar oamenii să-şi plătească pădurar pentru a avea grijă de ele”, a precizat primarul comunei Licurici.

Nu se vor sista tăierile

Reprezentanţii Ocolului Silvic Târgu Cărbuneşti spun că nu se vor sista tăierile întrucât legea le dă dreptul să facă igienizări şi răriri. “Oamenii n-au fost puşi încă în posesie, iar noi avem posibilitatea, prin angajamentul silvic, ca în perioada dintre validarea cererilor şi punerea în posesie, să facem igienizări, răriri şi alte lucrări de acest fel. Într-adevăr am organizat licitaţii pentru masa lemnoasă, iar suprafeţele mici sunt vândute de către pădurari. Mi se pare normal să facem acest lucru întrucât este nevoie de bani pentru plata personalului. Noi nu vom sista tăierile până la punerea în posesie a cetăţenilor. Cred că primăria ar trebui să-şi facă datoria şi să urgenteze acest proces, aşa cum au făcut şi celelalte primării din zonă”, a declarat Maria- Marcela Ruxanda, şeful Ocolului Silvic Târgu Cărbuneşti.

CERCETĂRI

Şeful Direcţiei Silvice nu cunoaşte problema de la Licurici, însă spune că va demara cercetările pentru a vedea cum stau lucrurile. “Nu ştiu cum stau lucrurile la Licurici. Vom demara cercetările la Ocolul Silvic Târgu Cărbuneşti, însă nu cred că se intră în alte păduri decât în cele administrate de noi”, a declarat Gheorghe Novac, directorul Direcţiei Silvice Gorj.

DESPĂGUBIRI

Potrivit declaraţiei făcute de către conducerea Ocolului Silvic Târgu Cărbuneşti, locuitorii comunei Licurici care vor avea titluri de proprietate        a pădurii vor fi despăgubiţi. “Cetăţenii care vor face dovada proprietăţii vor fi despăgubiţi de către Regia Naţională a Pădurilor”, a declarat Maria- Marcela Ruxanda. 

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: